21 Eylül 2014

Iwo jima'dan mektuplar.



büyük bir keyif ve hayranlıkla izlediğim bir filmdi ıwo jima'dan mektuplar.
amerika'lı yönetmen ve yapımcılardan çok japon bir film olmuş.savaşa yenilen tarafın gözünden bakan ve amerikan çığırtkanlığı yapmayan bir filmdi.
zaöman ayırıp izlemenizi şiddetle tavsiye ederim.


alıntı:
 MDB Puanı: 8.1/10 Tür: Dram, Savaş, Tarih Yönetmen: Clint Eastwood Süre: 2 saat 21 dk Yapımcı: Steven Spielberg, Clint Eastwood, Paul Haggis Müzik: Michael Stevens, Kyle Eastwood Oyuncular: Ken Watanabe, Shido Nakamura, Kazunari Ninomiya, Ryo Kase, Tsuyoshi Ihara 1945 te 16 şubattan 26 marta kadar sürmüş olan ikinci Dünya savaşının efsane cephesi Iwo Jima. Amerikan güçlerinin taarruzu ile bu stratejik yerde bulunan adayı ele geçirme çabası bunun için kıyılara tüm askerler yığılır nerdeyse. Japon birlikleride bir yandan savunmaya geçecek ve bu savaş tam tamına kırk gün sürecektir. Amerikalılar hiç bi cephede bu kadar zorlanmamışlar ve büyük zaiyat vermişlerdir. Bu onlara tarihi bir ders olacaktır. Gerçek bir savaşı konu alna Iwo Jiwa filminin yapımcılığını Steven Spielberg ve Clint Eastwood üstlenmiş. Oscar alan filmi izlemenizide şiddetle tavsiye ediyoruz.


Filme esin kaynağı olan konunun Iwo Jima'da mağaralarda ve yerde gömülü olan eski Japon askerlerine ait olan mektuplardan kaynaklandığı söylenmektedir. Iwo Jima Muharebesi'ne katılan komutanlar ve askerlerin hayatlarının bu bölümlerinden ve geçmişlerinden kısa kesitler yansıtılmaktadır. Film tamamen Japonca olarak çekilmiştir.
Filmin kahramanlarından Saigo aslen memleketinde bir fırıncıdır ve bu adanın savunulmasına çok da inanmıyor gözükmektedir. Kutsal topraklar olarak değerlendirildiğinden, bu fikrini açıkca seslendirememektedir. Arkadaşları ile bu konuda olan konuşmaları sonucu ise Yüzbaşı Tanida tarafından dövülerek cezalandırılmıştır. Bu arada bölgeye komutan olarak da General Kuribayashi gelir. Yapılan tetkiklerde plajda mevziler oluşturmak yerine Suribachi tepesinde mevzilenmeye karar verilir. Kuribachi'nin eski bir arkadaşı olan General Nichi bir akşam yemeğinde ordularının hiç de iyi durumda olmadığını, ana filonun batırıldığını anlatır. Adaya herhangi bir destek gelemeyeceğini haber verir. Adada bir de dizanteri salgını başlamıştır. Mağaralarda temiz su ve yiyecek olmaksızın yaşayan askerlerden bir kısmı da bu hastalık nedeni ile kaybedilir.
Diğer bir asker ise, adaya yeni gelen ve bir askeri akademiyi bitirmiş olan Shimizu'dur. Arkadaşları tarafından önce aralarına yollanmış bir ajan sanılan Shimuzu önceden Japonya'da şehir devriyesi gezen bir askerdir. Savaş esnasına evine Japon bayarağı asmayan bir ailenin çok havlayan köpeğini öldürmesi için üstü tarafından görevlendirmiş ve köpeği öldürmeyince bu adaya gönderilmiştir. Amerikan saldırısı başladığında askerlere yerlerini bırakmamaları ve gereğinde ölmeleri emredilmiştir. Nitekim bir süre sonra tepeye Amerikan birlikleri ulaşır ve bölgedeki Japon askerleri el bombalarının pimlerini çekerek intihar etmeye başlarlar. Filmin devamında Saigo'nun arkadaşları ile beraber emirlere karşın adanın içlerine doğru çekilişi ancak tüm Japon ordusunun trajik bir biçimde eriyişi gözler önüne serilmektedir.


trailer 


iyi seyirler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails