25 Nisan 2015

islam felsefesine giriş,prof.dr.mehmet bayraktar..


üniversite zamanı bu kitabı okuduğum ve bayağı zorlandığım bir kitaptı.bolca felsefe bilgisi biriktirmiş olmalıyım ki bu sefer o kadar zorlanmadım.
ama kindi'nin atomculuk tenkidi,farabi'nin akıllar teorisi gibi islam felsefesinin ince konuları yine başımı ağrıttı doğrusu.ama felsefeyi çok seviyorum çok keyifle okudum.
kpss alan sınavına da bir yandan hazırlandığım için (ki bu kitabı ders tekrarı için o yüzden okudum)
açık öğretim kitaplarından islam düşünce tarihi kitabıyla pek çok paralellik içeriyordu.zira islam düşünce tarihi kitabının editörü ve iki ünitesinin de yazar yine bayraktar hoca.
islam felsefesine giriş mahiyetinde keyifle okunacak,bazı hassas konular hariç rahatça anlaşılabilecek bir kitap.bundan önce bu kitap için yazdığım blog yazısında daha farklı yorumlar yapmışım bu kitap için okuyunca  ne kadar yol kat ettiğimi daha iyi anladım.
tabi bu konuda yardımlarını esirgemeyen ve e-mail yoluyla bile olsa sorularımı yanıtlayan ve bilgisiyle rehberlik etmeye devam eden çok sevip saygı duyduğum üniversite hocalarımın yardımlarını es geçemeyeceğim.Allah hocalarımdan razı olsun.
çok sevdiğim fırat ilahiyattan bahsediyorum tabisi :))

akıcı bir üslupla yazılmış,sıkıcı bir ders kitabı olmaktan uzak,
bayraktar hocanın bilgisinin ve kendine güveninin görülebildiği,
doyurucu ve anlaşılır  felsefe diline sahip okunası bir kitap..


Elimizdeki bu eser, adından da anlaşılacağı gibi, bir "Giriş", bir "El kitabı" mahiyetindedir. Özellikle öğrencilere İslam felsefenin dar manasında, yani geleneksel olarak kendilerine filozoflar (felasife) adı verilen kimselerin düşüncesini, tarihi gelişimini ve özelliklerini genel hatlarıyla tanıtmak ve bu konularda bilgi vermek için kaleme alınmıştır. Bu bakımdan bir "İslam Felsefesi Tarihi" değildir. Ele alınan meseleler derinliğine değil, daha ziyade yüzeysel olarak incelenmiştir. Böyle bir eserin gayesinin dışında olan ve mütehassıslara hitab edecek olan tahlillere girilmemiştir. 

İslam felsefesinin kaynakları, doğşu, buna tesir eden yabancı düşünceler, gelişimi, felsefi ilimler, felsefi sistemler ve önemli müslüman filozoflar, Ortaçağ ve Modern Batı-Doğu hıristiyan ve yahudi düşüncelerine etkisi, eserin temel konularını teşkil etmektedir. Özellikle memleketimizde 20. yüzyılın ortalarından itibaren ilgi duyulmaya başlanan İslam felsefesi tarihi konusunda, hedeflediğimiz şekilde genel bir Giriş kitabının olmadığını düşünürsek, bu eserin büyük bir boşluğu dolduracağına inanmaktayız.


prof.dr. mehmet bayraktar


keyifli okumalar..

6 yorum:

  1. efendim merhabalar hayırlı günler Bu kitabı bende okudum ve özet çıkardım acaba sizin elinizdede özet varmı karşılaştırmak istiyorum

    YanıtlaSil
  2. efendim merhabalar hayırlı günler Bu kitabı bende okudum ve özet çıkardım acaba sizin elinizdede özet varmı karşılaştırmak istiyorum

    YanıtlaSil
  3. Size nasıl ulaşabiliirm efendim çok önemli

    YanıtlaSil
  4. İyi akşamlar merhaba ben felsefe öğrencisiyim ve bu kitaptan sorumluyum ancak bi ödevim var ama kitapta bulamadım islam felsefesi düşüncesi içinde grek düşüncesi dışında İslami kökenli düşünce olan yaklaşımlar nelerdir diyor bulamadım ama yardımcı olabilir misiniz

    YanıtlaSil
  5. İşraki felsefe,Sühreverdi bunlara bakın,Endülüs filozoflarına,Farabi ve İvn Sina'nın dış kaynaklı olmaysn fikirlerine Bu kitapts aradığınızı bulamazsınız,çok basit bir ders kitabı.

    YanıtlaSil

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails