19 Kasım 2015

Kabil,Jose Saramago


Kabil'in hikayesine Tevradi bir bakış.
İnsanoğlunun Tanrı'ya karşı ne kadar hadsiz olabileceğine karşı şaşırtan bir kitap.Çünkü insanlığa Tanrı tarafından gönderilen hak bir kitabın bu kadar değiştirilip akla zarar bir hale gelmesi gerçekten insanın kanını donduruyor,en azından bir ilahiyatçı olarak benim,.
Saramago bu kitabında enteresan bir üslup kullanmış.Konu arasında lafa girip esprisini yapıp yorumunu ekliyor.Bu durumda insana Stendhal'ın Kırmızı ve Siyah kitabında ki üslubunu hatırlatıyor.Ayrıca kitap boyunca Supernatural dizisini de yad etmedim değil.11.sezonunu yaşayan Supernatural'in hikayesinin Kabil'e dayandığını da 11 sezon boyunca Tanrı'nın buyruklarının fantastik bir şekilde sorgulandığını da hemen size hatırlatayım.
Hikaye Adem ile Havva'ya başlayıp Kabile dayanıyor ve ardından Kabill'le bir zaman yolculuğuna çıkıyorsunuz.Zamanda ileri ve geri gitmelerle kutsal kitaplarda geçen olaylara Saramago yorumuyla ve Saramago'nun sorgulayıcı tarzı eşliğinde devam ediyorsunuz.
Verilmek istenen mesaj bence daha çok,Saramago yorumuyla,size Efendi'den de ,ki kitapta Efendi:Tanrı oluyor,olsa bir emir geldiğinde SORGULAYIN oluyor.
Batı da dünya ya gelip doğmatikleşmiş bir dinin içinde yaşamak zorunda olan ve Fransız Devrimi,Rönesans ve Reformun ardından bağnaz Kilise=Tanrı'dan kurtulan batı için bu bakış açısı çok normal ve olması gerektiği gibi.Ama olaya bir de son ve hak din inananı Müslüman gözüyle bakacak olursak zaten bozulmuş,tahrif edilmiş bir inancın ve dahi kutsal kitabının arkasından gitmek zaten mantık dışı oluyor.
Bir Müslüman gözüyle olaya bakmaya devam edersek, iman konusunda bile tahkiki,sorgulayıp-araştırılıp,imanın makbul olduğunu hesaba katarsak Batı'nın bizim daha en başındançıktığımız yola ancak Reform,Rönesans ya da Fransız Devrimiyle,ki hepsi doğmatik düşünceden kurtulma,zincirlerini boşaltma çabasıydı,vardığını söyleyebiliriz.
O yüzden Saramago'nun bu tek Tanrılı dinleri ;Hristiyanlık ve Yahudilik,eleştirdiği,hicvettiği,sarkastik bir üslupla ele aldığı kitabın yorumlarını çok yerinde bulabilirsiniz.
Ama bu postu okuyan tüm dostlara tavsiyem bu kitabı okumadan önce biraz felsefe tarihi ve dahi daha önemli olarak İslam felsefesi okumaları,hiç olmazsa İslam felsefesi hakkında biraz araştırma yapmaları.O zaman yorumlarımda acizane haklı olduğumu göreceksiniz.
Okunmadan geçilmemesi gereken bir kitap mı karar size kalmış.


Saramago'nun ölmeden önce yazdığı son romanı...José Saramago ölümünden önce yazdığı ve yayımlandığı ülkelerde büyük tartışmalara yol açan son romanında insanlığın kutsal kitaplardaki başlangıcına geri dönüyor. Adem ile Havva'nın oğlu, kardeş katili, "sürgün ve gezgin" Kabil'le çıkılan bu yolculuk, Eski Ahit'in loş ve tekinsiz diyarlarında, zaman ve mekân kavramlarını altüst ederek, süreğen bir şimdiki zaman içinde, edebiyatla felsefenin kesiştiği dar alanlarda dolaştırıyor okuru. Suç, ceza, adalet, nefret, ihtiras gibi insana özgü kavramlar ile savaşlar, katliamlar, cinayetler, boyun eğmeler ve isyanlar gibi insana özgü eylemler arasında gidip gelirken, İbrahim'den Nuh'a, Adem ile Havva'dan Eyüb'e, Lilith'e kadar bütün kadim şahsiyetler de beklenmedik anlarda ve yerlerde karşımıza çıkıp insanlık panoramasını tamamlıyorlar. Gerçeğin ironik, yalın ve dolaysız dilini kullanan Saramago bu son romanıyla bize tüm zamanların sorusunu miras bırakmış oluyor: İnsan türü evrendeki yerini ve varlığını hak etmiş midir?
Bu kitap Mutlaka okunması gereken kitaplar listesinde yer almaktadır.


keyifle okumalar...

1 yorum:

  1. hep okumak istediğim bir yazardı kendisi, bu kitabını bilmiyordum. kesinlikle okumalı, çünkü supernatural da iyi ;) kabil falan :) bu arada mimlendinnnn ;) http://colukcocukbunlar.blogspot.com.tr/2015/11/mim-gune-nasl-baslyorum.html

    YanıtlaSil

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails