26 Ocak 2016

Tembellik Hakkı,Paul Lafargue

kapitalizm karşıtı kitaplarda bir realite,bir sağduyu eksikliği olduğunu düşünüyorum.
kitapta büyük dinlerin insanın çalışmasına yapılmış bir eleştiri de var ama islam'ın ruhunu ve özünü bilmeden sadece bir kaç hadis ve ayeti delil göstererek yapılan eleştiriler çok samimi ve gerçekçi durmuyor bence.ayrıca islam'ın çalışmayı teşvik ettiği kadar zekat,fitre ve sadaka kurumlarıyla fakirin hakkını koruduğunu da bilemek gerekiyor.bir de israf haramdır diye çok net ve kesin boşa yapılan harcama ve tüketimleri yasaklayan ayette ortada.
hristiyanlığın çalışmaya karşı düşüncelerine yapılan eleştiri de aynen öyle.sonuçta incil bir hukuk/şeriat kitabından çok ahlaki öğretiler üzerine kurulmuş bir kitaptı.
ayrıca bu kadar keskin kapitalizm karşıtı insanları da çok samimi bulmuyorum.
hayatları boyunca Tanrı'nın verdikleriyle yetinerek mi yaşadılar acaba ?
en iyisini yeyip en iyisini giymediler mi? ya da istemediler mi?
bu konu çok yoruma açık bir konu.
katılan da olur şiddetle reddeden de.
ama dünyanın belkide korkunç bir şekilde kapitalist bir gezegene dönüştüğü de bir gerçek.
bu yüzden düşünürün kitap boyunca haklı olduğu pek çok konu da var tabi.
ben sadece din eksenli eleştirilerine katılmadım.


Fransız sosyalizm tarihinde, marksizmi ülkeye ilk getiren düşünür ve eylem adamı Paul Lafargue'nun "tembellik hakkı" kitabı, kapitalist düzenin kıyasıya eleştirisi, devrimci yazının başyapıtı, sosyalizmin klasiği niteliğiyle, komünist manifesto'dan sonra, tüm avrupa dillerine en çok çevrilmiş olan kitapları arasında yer alma onurunu taşıyor. Kimilerine göre, bu yapıt, yalnızca sosyalizm değil, Fransız yazınının da klasiğidir. 1880'de egalite (eşitlik) dergisinde bölüm bölüm yayımlanan, sonra da 1883'te kitap haline gelen bu kapitalizmin barbarlığına karşı "saldırı yaptı", 1905-1907 arasında, çarlık Rusçası'nda 17 baskı yapmış ve Lenin'e bakılırsa, 1917 ekim devrimi'nin kotarılmasında büyük etkisi olmuştur...
Tembellik Hakkı kitabı Kısacık, okunası kitaplar listesinde yer almaktadır.
keyifli okumalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails