3 Şubat 2016

niçin şavaş?,freud-einstein..


bir haftaya 5 kitap bitirmeye karar vermiştim geçen hafta.3 kitabı bitirdim.aslında beşte biterdi de ben aceleye getirmekten vazgeçtim.
niçin savaş ? onlardan biriydi.
freud ve eistein'in neden savaş adlı felsefik mektuplaşmalarından oluşuyor.
bu kitap bana fakülte hocam prof.dr.ismail erdoğan'ın beyruni ve ibn sina tartışması (yazısı için buraya ıklayınız ) kitabını hatırlattı.
iki filozofun felsefik mektuplarından oluşuyordu bu kitapta 
neyse uzun sözün kısası beğendiğim güzel bir kitaptı.
o denem edebiyatçılarının da düşündüğü gibi bu kitapta freud'un kıskanç kişiliğinin izlerini görmek mümkün.meraklıları alıp okusun derim.iyi bir kitap.


1930’ların başında, yaklaşan karanlık günlerin de etkisiyle, insanlığı dünyanın başına musallat olmuş savaş belasından kurtarmanın yollarını arayan önde gelen aydınların çabalarına tanık oluruz. İşte bu uğraşların en kalıcı ürünlerinden biri de Niçin Savaş? adlı elinizdeki kitapçık olmuştur. Gerçekleştirdikleri bilimsel devrimlerle kendi alanlarında XX. yüzyılın ilk yarısına damgalarını vuran Albert Einstein ile Sigmund Freud’un, dünyada barışın kalıcı bir biçimde sağlanması için neler yapılması gerektiğine dair yazışmaları, savaş ve barış üstüne düşünmenin tarihinde kendine “küçük” ama “özel” bir yer açmıştır.

İnsanlığın ufkunu sınırsız dehasıyla sürekli zorlayan Einstein ile insan ruhunun en kuytu köşelerine sızmayı başarmış Freud’un “militan bir barışçılık için savaşmak” zorunluluğunu dillendirdikleri bu mektuplar, savaşın yıkımlarından ders almayıp daha beter felaketlere kürek çeken yolunu şaşırmış tüm “homo sapiens”lere akıllarını başlarına devşirmeleri konusunda –ne yazık ki hâlâ geçerliliğini koruyan– bir uyarıdır.

keyifli okumalar..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails