29 Ağustos 2016

kara delikler ve bebek evrenler,stephen hawking..

dr ucuzluğundan,on lira kampanyasından aldım bu kitabı.okuduğum ilk hawking kitabıydı.doğrusu korkarak başladığımı itiraf edeyim.ama keyif alarak ve severek okuyacağımı pek tahmin etmemiştim.kitap yarı biyografi yarı bilimsel içeriğe sahip.
tüm kitap stephen hawkinin ağzından anlatılıyor ve çeşitli konu başlıklarından oluşuyor.bazı konular oldukça bilisel içeriğe sahip olduğundan yer yer anlamadığımı da söylemeliyim.ama big bang ve tanrı yazısı için buraya tıklayınız kitabıyla tevafuken aynı  anda okuduğum iki kitap adeta birbirini tamamlar bir hal aldı.
bu kitabı iyi ki de zamanın kısa tarihini okumadan önce okumuşum dedim.o kitap için bence hazırlık aşaması oluşturdu.güzel bir kitaptı ve kitapseverlere tavsiye ederim.


Olay yaratan çok satan kitabı Zamanın Kısa Tarihi'nde, Stephen Hawking, kelimenin tam anlamıyla, fiziğe, evrene, gerçekliğin kendisine bakışımızı değiştirdi. Kara Delikler ve Bebek Evrenler'de Stephen Hawking'in 1976 ile 1992 yılları arasında yazdığı bazı yazılar yer alıyor. Yaygın olarak Einstein'dan beri en parlak teorik fizikçi sayılan Hawking, bu on üç yazı ve bir söyleşide, evrenimizi anlamamıza yarayan şaşırtıcı bir olanaklar dizisini ortaya çıkarıyor.


Stephen Hawking, evrenin bilinmez ve anlaşılmaz bir şey, insanın sezebileceği, fakat hiçbir zaman tam olarak analiz edemeyeceği veya kavrayamayacağı bir şey olduğu görüşüne katılmaz. Ona göre bu görüş dört yüz yıl önce Galileo tarafından başlatılan ve Newton tarafından devam ettirilen bilimsel devrimlere karşı haksızlık etmektedir. Onlar evrenin en azından bazı alanlarının, gelişigüzel şekilde davranmadıklarını, kesin matematiksel yasalar tarafından yönetildiklerini gösterdiler. O zamandan beri geçen yıllar içinde Galileo ve Newton'un çalışmalarını evrenin hemen hemen her alanına yaymış bulunuyoruz. Hawking'e göre evrenin tam bir teorisini ortaya koyabiliriz. O durumda aslında Evrenin Efendileri olacağız.


"Aydınlanmada ikinci bir şans... Hawking karmaşık konuları basit, herkesin anlayabileceği bir dille becerikli şekilde çözüyor.... Çok kolay okunuyor."
-San Fransisco Chronicle-

"Özlü, aydınlatıcı ve çağdaş kozmolojinin yapısından gelen şaşırtıcı doğası göz önüne alındığında olağanüstü kolay okunan bir kitap." 
-The Wall Stret Journal-
(Tanıtım Bülteninden)

keyifli okumalar...

2 yorum:

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails