31 Ekim 2016

kendime ait bir oda,virginia woolf..


Edebiyat dünyasının bu aykırı kızının kitapta ki feminist düşüncelerine katılmamak elde değil,hele de yalnız başına ayakta kalıp hayat mücadelesi veren bir kadın insansanız.Her kadınının kendine ait bir odası olması getektiğini söylerken bence güçlü bir metafor kullanmış.Kadının erkeğin karşısında ekonomik özgürlüğünü kazanması gerektiğini söylüyor bence.Yalnız keske bu güçlü mesajlarını okuyucuyu içine çekebilen bir dille söyleseymis.Gerçi #virginiawoolf'un okuyucuyu memnun etmek gibi bir kaygısı yok ancak okunurken de oldukça sıkıcı olabiliyor.Yine de
bu #kitap#bayandalloway 'den cok daha akıcı.Çağlar öncesinden gelen bu feminist çığlığa özellikle kadınların kulak vermesi getek.
Bir de erkeklerin ne düşündüğüne kulak asmadan YAZIN mesajı mükemmeldi.



"Bütün bu yüzyıllar boyunca kadınlar, erkeği olduğundan iki kat büyük gösteren bir ayna görevi gördüler, büyülü bir aynaydı bu ve müthiş bir yansıtma gücü vardı. Böyle bir güç olmasaydı dünya hâlâ bataklık ve balta girmemiş ormanlardan ibaret olurdu. Savaşlarda zafer kazanıldığı duyulmazdı... Çar ve Kayzer ne taç giyerler, ne de tahttan inerlerdi. Uygar toplumlarda hangi işe yararlarsa yarasınlar, bütün şiddet ya da kahramanlık eylemlerinde aynalar gereklidir. İşte bu yüzden Napoléon da Mussolini de kadınların erkeklerden aşağı olduğunda bu kadar ısrarcıdırlar, eğer onlar aşağıda olmasalardı kendileri büyüyemezlerdi."

Kendine Ait Bir Oda, Virginia Woolf'un 1928 yılında kapılarını kadınlara yeni yeni açmakta olan Cambridge Üniversitesi'ndeki kız öğrencilere hitaben yaptığı bir konuşması üzerine şekillenmiştir. İngiltere'de kadınların seçme ve seçilme hakkını elde etmelerinden bir yıl sonra yayımlanan kitap o tarihten günümüze feminizm tartışmalarının locus classicus'u olageldi. Jane Austen ve Charlotte Brontë'den, kadınların niçin bir Savaş ve Barış yazamadıklarına; Shakespeare'in hayali kız kardeşinden bugün de tartışılmaya devam eden kadının yoksulluğu ve namusu başlıklarına, hatta yaratıcılığın doğasına kadar uzanan geniş bir yelpazede kalemini özgürce oynatan Woolf, kadınlara edebiyat alanında bir çıkış yolu gösteriyor.

"Bir kadın eğer kurmaca yazacaksa, parası ve kendine ait bir odası olmalıdır," diyen Virginia Woolf'un sesi, aradan geçen sekseni aşkın yıla rağmen gücünü ve etkinliğini koruyor.
(Tanıtım Bülteninden)

sesli kitap,ingilizce





keyifli okumalar...

2 yorum:

  1. Okumak istediğim kitaplardan biri :) Bir süredir aklımda olsa da fırsat bulamamıştım bir türlü.

    YanıtlaSil
  2. woolf'un fikirleri çok sağlam,onu okurken fikirlerini beğenmemek ki yaşadığı dönem (gerçi belki her dönemde aynı kadınların hali)kadınların yazar olarak da kabul görmedikleri bir dönem kafası çalışan,düşünen bir kadın,okunması geeken bir yazar ama dediğim gibi yazarlığı gerçekten sıkıcı,dili hiç akıcı değil,okuyup bitirdikten sonra çok da keyifli bir kitaptı diyemiyor insan ama o dönemin güçlü karakterli bir kadınına hayran kalıyor.keşke intihaar etmeseymiş de daha çok kitap yazsaymış.

    YanıtlaSil

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails