2 Aralık 2016

kuşlar aleminin bilgesi,feridettin attar...

feridettin attar biyografisinden ve yazdığı eserlerin tanıtım ve incelemesinden oluşan bu kitap,mantık ut-tayr'ı okumadan önce güzel bir girizgah oldu benim için.zira hemen bu yakınlarda okumayı istediğim ibn hazm'ın güvercinin gerdanlığı kitabı da sıra da olduğundan sembolik bir tasavvuf girişi gayet yerinde bir hareket oldu :)

gayet açıklayıcı ve özenle hazırlanmış bir tanıtım kitabıydı bence.








kitaptan...

Cennetlikler
Her kimin mayasında şu hasletler var ise
Bilesin cennetliktir Tanrı için verirse!
Nimet sırasında şükür,bela sırasında sabır...
Ve tövbe eden gönül cennete anahtardır...
Pendname
.
.
Yakaroş
Hamdolsun o güzel bir avuç toprağa
Ve can bağışlayıp nimet veren Tanrıya
Mantık ut-Tayr

arka kapak...
"Kuşlar dünyası, mutlak varlığın muhteşem tasarımlarından biridir." 

Ve o dünyadaki kanatlı varlıkların da yaşamları, insanlar gibi iyilik ve güzelliklerin yanı sıra çelişkiler, ihtiraslar, bunalımlar ve acılarla doludur elbette ki… İşte görmediğimiz, duymadığımız ya da bilmediğimiz kuşlar dünyasının sırlarını; özellikle Anadolu insanının erenler sınıfına koyduğu İranlı şair ve yazar Ferîdettin Attâr'ın olağanüstü öykülerinden algılıyoruz. 

Ferîdettin Attâr "Mantıku't-Tayr" yani "Kuşların Dili" adlı gerçekten muhteşem eseriyle mistizmin de bir yol haritasını çizmiştir sanki… Tasavvuf düşüncesinin en yoğun biçimde yükseldiği XIII. Yüzyılın burcuna dikilmiş bir anıt gibidir bu eser. Ve gelecek tüm zamanların şairlerini, yazarlarını, hatta tarikatların mürid ile mürşitlerini dahi derinden etkilemiş; gelişim (tekamül) gerçeğinin hem alt yapısı, hem de temel bilgisinin bir mutlağı haline ulaşmıştır. 

Bu muhteşem eserin yazarı Ferîdettin Attâr'ı ve diğer çalışmalarını bir bütünlük içinde sizlere tanıtlarken, onun hakkındaki övgülü sözlemlerimizin hakkaniyetine, kitabın içeriğini nasiplendikten sonra ereceğinize hiç kuşku duymuyoruz. Şimdi buyurun, kitabımızın sayfalarını aralayarak, dünyamızda varolan bütün kuşlarla birlikte O'nun sembolü olan Simurg'a yani varoluşun yaratıcısına doğru kanat çırpalım!

keyifle okuyun,keyifle kalın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails