14 Şubat 2017

aşkın metafiziği,arthur schopenhauer...


#arthurschopenhauer Kant'tan ilham almış ve Niçe ve Freud gibi düşünürlere de aldığı ilhamın ışığını saçmış bir düşünür.Ve bu kitabı okuyunca Freud'a nasıl ilham verdiğini gayet iyi anlıyorsunuz.
Kitabın ilk bölümü kadınlar üzerine bir deneme ve ben bir iki yer hariç tüm söylemlerine sonuna kadar katıldım.Bazı yerleri belki feminstleri çıldırtır ama tüm gün kadın popülasyonu yüksek bir öğretmenler odasında çalışan bir kadın olarak filozofun sonuna kadar haklı oldığuna katıldım.Bence kadın doğasına muazzam bir şekilde değerlendirmiş.👏
Kitabın ikinci bölümü cinsel aşk üzerine.Öyle ayıplı mayıplı şeylerden bahsettiğini zannetmeyin gayet felsefi ve bilimsel şekilde kadın ve erkek doğasını değerlendirmiş ve kitabın bu kısmını okurken Freud'un neden ve nasıl #schopenhauer'dan etkilendiğini de anlıyorsunuz.
Felsefe tarihinin değeri çok anlaşılmamış bu muazzam düşünürüyle tanışmayı ihmal etmeyin.


arka kapak

Arthur Schopenhauer (22 Şubat 1788 - 21 Eylül 1860), Alman filozof. Felsefe tarihinde irrasyonalist ve karamsar olarak bilinir. Felsefesinin ilkesel bir kavramı irade kavramıdır. Dünyanın özü ve gerçekliği irade iken, fenomenlerden oluşan dünya, tasarımdan başka bir şey değildir. İrade, Schopenhauer felsefesinde kendini bir zorunluluk olarak gösterir, ki onun düşüncesindeki kötümserliğin ve karamsarlığın kaynağı da bu iradedir. insan, tamamen kurtulamayacak olsa da istencin / iradenin emrine boyun eğerek acı ve kederden kurtulabilir. Bu noktada Schopenhauer'ın düşüncelerinin belirli ölçüde. kaderciliğin ağır bastığı Doğu felsefelerine yakınlaştığı iddia edilebilir. Schopenhauer'a göre: birbirlerini en çok teshir edenler (büyüleyenler) birbirlerini en çok tamamlayanlardır. irade kavramı ile, içgüdüsel bir anlatıyı ifade eder.

felsefeyle kalın...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails