18 Kasım 2018

Başka Dünyalar Mümkün.Bilimkurgu,Siberpunk ve Siyaset,Murat Güney.


Başka Dünyalar Mümkün.Bilimkurgu,Siberpunk ve Siyaset,Murat Güney.
Muhteşem ötesi bir kitap okudum.#varlikyayinlari 'nı çok seviyorum.😍 Philip K. Dick,Samuel Delany,Ursula K. Le Guin,William Gibson, vb gibi klasikleşmiş pek çok bilimkurgu yazarın kitapları hakkında yazılmış makalelerden olışuyor kitap.Ama ne makaleler🙇‍♀️ağır bir felsefe kitabı okur gibiydim.Pek çok yazar pek çok yazarın😁(isim yazmakla uğraşamıycim🙈) klasik bilimkurgu eserlerini dört başı mamur bir şekilde yorumluyor.Makaleleri okurken instagramda çok kısıtlı kelime sayısıyla biz elimizden geleni yapmaya çalışırken bir kitap böyle okunur,yorumlanır dedirtti bana bu kitap.Çok ama çok keyif alarak okudum.Kimi kısımlarını anlamakta zorlandım kimi kısımlarını anlamadım bilene 🙈🙇‍♀️😁 ama harika bir kitaptı.Temel olarak bilimkurgu edebiyatın işlevi,kendine özgü devlet ve yönetim eleştirisi,kurgunun geldiği nokta gibi konulara değiniyordu.Bilimkurgu ve felsefe seviyorsanız şiddet içerikli bir şekilde tavsiye ediyorum.😄
🍵
🍵

arka kapak:

Yazar / kitaplık: Bilimkurgu, ütopyalar ve siyaset üzerine dünyaca ünlü bilimkurgu yazarları ve edebiyat eleştirmenlerinin kaleme aldığı makaleleri bir araya getiren Başka Dünyalar Mümkün, Türkiye'de ve dünyada ilk defa Ursula Le Guin'den Philip K. Dick'e, H. G. Wells'ten Isaac Asimov'a, J.G. Ballard'dan Samuel Delany'e, Stanislaw Lem'den Frederic Jameson'a edebiyat ve felsefenin büyük ustalarını bilimkurgu teması etrafından bir araya getiren bir kitap.

2002-2005 yılları arasında Türkiye'nin tek bilimkurgu dergisi olarak bilimkurguyla çağdaş siyaset ve felsefe arasındaki ilişkiye yaptığı vurgu ile dikkat çeken Davetsiz Misafir yazar ve çevirmenlerince hazırlandı.

Başka Dünyalar Mümkün kitabında yer alan makaleler dört ana başlık altında toplanıyor. Bunlar sırasıyla "Bilimkurgunun Tanımlanması", "Ütopyalar ve Ütopyacılık", "Philip K. Dick'in Dünyası" ve "1980 Sonrası Çağdaş Bilimkurgu ve Siberpunk". Türkiye'de bugüne kadar yayımlanmış bilimkurgu dergileri ve ABD'de yayımlanan bilimkurgu dergileri üzerine tanıtıcı yazılardan oluşan iki kısa ek bulunuyor.

kitapla kalın..

2 yorum:

  1. Çok güzel bir tanıtım yazısı olmuş. Bilim kurgu benim de sevdiğim türdür.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitap hakkında daha çok şey söylenilebilir fakat benim bu dönem hiç vaktim yok.avsiye ederim çok güzel bir kitaptı.

      Sil

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails