3 Aralık 2018

zacherius usta,julies verne...



Niye bu kiyabın 48 sayfa olduğunu söylemediniz?😡#zachariususta zaten kısacık bir hikaye ama bu kısa hikayede çok şey söylemiş #juliesverne.Yalnız #işbankasiyayinları öyle bir arka kapak yazısı hazırlanış ki  kitabı okumaya bile gerek bırakmamış.:/Zacharius Usta kendi ürettiği ve bazı şeylerini kendi keşfettiği bir saat ustasıdır.(Nasıl bir cümle oldu bu ya🙈) Amma ustamız kerameti kendinden blir  ve zamanı da kendinin yarattığını düşünür.Sonra siz deyin karma ben diyeyim İlahi adalet müthiş ustalıkla ürettiği saatler teker teker bozulmaya başkar.Ama kibri şeytana taş çıkartacak olan ustamız başına gelenden nefsine hiç pay neyim çıkarmaz.Sonunda da olanlar olur.Peki yazar burada ne demek istemiştir.Pozitivizm ve rasyonalizm insanların gözlerini kör etmiş ve kalplerini kilitlemiştir.Manevi değerler,tevazu,Tanrı inancı hak getire...Kitaplarında ki teknik aletlerle gelişmekte olan Avrupa sanayisine ışık tutmuş ve sanayileşme döneminde yaşamış olan Juies Verne'den kendi dönemşne yönelttiği fantastik bir eleştiri Zacherius Usta.Savaş sonrası ve sanayileşme dönemiyle tüm insani değerlerin göz ardı edildiği Aydınlanmayla birlikte dinleşen pozitivizm ve rasyonalizm eleştirisi.Ne biliyim işte güzel kitaptı.😁

arka kapak

Zacharius Usta olağanüstü ince bir işçilikle ürettiği kusursuz saatlerle Cenevre şehrinin gururudur. Ünü İsviçre sınırlarını aşıp Fransa ve Almanya’ya kadar uzanmıştır. Saatçiliğin ilerleyen bilime ayak uydurmasıyla, Zacharius Usta da “saat maşası”nı icat eder. Bu icadının ardından kibir başını döndürür. Öyle ya, Tanrı sonsuzluğu yarattıysa, kendisi de zamanı yaratmıştır. Ancak günün birinde imal edip sattığı bütün saatlerin ortada görünür bir sebep olmaksızın birden durmasıyla, öfkeli müşteriler evinin kapısını aşındırmaya başlar. Bilimle manevi değerler arasındaki çatışma Jules Verne’in 1854 yılında yayımladığı bu fantastik öykünün ana temasıdır. Kibrine yenilip ölümsüzlüğün peşine düşen ve ruhunu kaybeden Zacharius Usta için çöküş kaçınılmazdır.

kitapla kalın...

2 yorum:

  1. Sanayileşme dönemi oldukça önemli bir dönem. Şu anda da sanayileşmenin farklı bir evresinme geçiyoruz. Başlangıcı bilerek geleceğe uzanabiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tanımı mümkün olamayan bir dönemden geçtiğimiz bir çağda yaşıyoruz :/ umarım dediğiniz gibi geleceğe uzanabiliriz.

      Sil

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails