13 Şubat 2016

semerkant,amin maalouf..

daha 2012 yılında fakülte hocalarım tarafından çok tavsiye edilmiş bir kitaptı.amma ve lakin şimdi okumak nasip oldu.
okumanın gururunu yaşıyorum efendim.

iç içe geçmiş tarihi bir romandı ve bana nedense butimar'ı hatırlattı.
btimar yazısı için  burayı tıklayınız.
ömer hayyam'la yola çıkıp hasan sabbah'la devam ediyorsunuz o uzun yola.
cemaleetin afgani de nereden çıktı derken 
benjamin'le birlikte titanic'le okyanusa açılıyor ve semerkant yazmasının hikayesi içinde kaybolup gidiyorsunuz.
diğer kitaplarına nazaran semerkant yazarın en akıcı dile sahip olan kitabıydı sanırım.
yine de ağır giden bir kitap.
elimde çok süründü.şubat tatilini evde geçirmemize rağmen isanbul'dan yatılı misafirimiz olması kitabın iki hafta da bitmesine neden oldu.misafir olmasa bile sanırım yine de iki hafa da biterdi.
peki neyin peşindeyim ben :? :))
iskender pala kiaplarını andıran tarihi bir roman semerkant.
okurken aklıma bir de sık sık efsane kitabı geldi.
efsane kitabının yazısı için burayı tıklayınız.
ama son bölümü okurken çok sıkıldığımı söylemeliyim.


netten alıntı

Amin Maalouf, Semerkant eserinde İran’ı ele alıyor. Yazarın ele aldığı hikaye Ömer Hayyam’ın Rubaiyat’ının çevresinde gelişen iç içe geçmiş iki öykü ile İran tarihini inceliyor. Ömer Hayyam hakkında bilgi edinilebilecek kaynakların çok az olması bu esere ayrı bir değer katıyor. İnsanın ufkunu açan bu eser ile okurlar doğunun kalbine yolculuk yapıyor. Bu eserde Ömer Hayyam’ın yasaklı rubailerinin tarihini okuduğunuz gibi haşhaşilerin nasıl oluştuğu ve ortaya çıkış nedenleri hakkında fikir sahibi olacaksınız.  İran’da başlayan iç savaşın neden ve nasıl çıktığı, bu iç savaşa dış güçlerin müdahalesi ve bu müdahalenin Ömer Hayyam’ın yazmasıyla nasıl bir bağlantısı olduğu ve tüm olayların başlangıç noktası olan Semerkant, Amin Maalouf, Semerkant eserinde detaylı şekilde inceleniyor. Bu eser ile tarihin pek de bilinmeyen ve kolay kolay da ulaşamayacağınız diyarlarına yolculuğa çıkıyorsunuz. Okurlar, okul düzeyinde kendilerine öğretilen tarihin ne kadar yetersiz olduğunu bu eseri okuyunca daha iyi idrak edecekler. Bu eseri okuduktan sonra yazarın ele aldığı konuların daha da derinine inmek isteyecek ve bu konuda yazılmış olan tarihi eserleri inceleyeceksiniz. Bu eseri okuduktan sonra Semerkant’a boşuna şehirlerin şahı denmediğini anlayacaksınız. Amin Maalouf, Semerkant eserinde kendi topraklarımızda ki yaşamı ve kendi topraklarımızın kültürünü okuyoruz. Bunun da eseri kavramamızda katkısı çok büyük oluyor. Bu eser, okuduğunuz en ilginç kitaplar listesine hikayesi ile girmeye adaydır. Ömer Hayyam’dan Nizamınmülk’e, Hassan Sabbah’tan Selçuklu’ya, Moğol ve Rus etkisine kadar İran tarihi bu eserde masaya yatırılıyor. Yazar, bu eserinde rubaiyatın izini sürerek tarih içerisindeki çıkar çatışmalarını, politik kurnazlıkları ve tarihin hissiyatını okurlarına aktarıyor. Bu eseri okurken kendinizi tarihi olaylara öyle bir kaptıracaksınız ki tarihi yaşıyormuş gibi hissedeceksiniz. Yazar, bu eseri ile Ömer Hayyam’ın sadece bir matematikçi olmadığını ispatlıyor. Yazar, kurgu ile gerçeği öyle bir iç içe geçirmiş ki kimse olayların kurgu mu ya da gerçek mi olduğunu ayıramıyor. Amin Maalouf, 1949 yılında Lübnan’da dünyaya gelmiştir. Halen Fransa’da yaşayan yazar, ekonomi ve toplumbilim alanında eğitim almasına rağmen gazetecilik yapmaktadır. Yazar, bir yanıyla Ermeni, Kürt, Türk, Müslüman, Hristiyan nitelikler taşıdığını bir yanıyla da kendini Fransa’ya ve Avrupa’ya ait hissettiğini beyan etmektedir.

310 sayfalık tarihi bir macera.
iç içe geçmiş olaylar zincir.
akıcı bir dil.


"Titanic'te Rubaiyat! Doğu'nun çiçeği Batı'nın çiçekliğinde! Ey Hayyam! Yaşadığımız şu güzel anı görebilseydim!" Amin Maalouf, "Afrikalı Leo"dan (YKY, 1993) sonra bu kez Doğu'ya, İran'a bakıyor. Ömer Hayyam'ın Rubaiyat'ının çevresinde dönen içiçe iki öykü... 1072 yılında, Hayyam'ın Semerkant'ında başlayan ve 1912'de Atlantik'te bit(mey)en bir serüven... Bir elyazmasının yazılışının ve yüzlerce yıl sonra okunurken onun ve İran'ın tarihinin de okunuşunun öyküsü / tarihi...



tavsiye edilir efendim.
iyi okumalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails