4 Mart 2016

kırmızı saçlı kadın,orhan pamuk..


liseden sonra okumuştum orhan pamuk.kitabını yarım bırakığım ilk yazardır.ikinci nazan bekiroğlu abla :) anam daha okumam gayri :) orhan pamuk için de öyle diyordum fakat kitapağacı'nın zoru ilen okumak zorunda kaldım.:)
kitap için sarsıcı bir aşk deseler de ben sarsıcı bir aşk göremedim daha başka şeyler gördüm :) 
mesela hayatında ki olaylar yüzünden iran mitolojisinde ki rüstem'in hayatına ve yunan mitolojisinde ki oidipus'un başına gelenlere merak salan bir gencin sanki ne çağırırsan o sana gelir dercesine hayatının bu mitolojik kahramanların hayatıyla paralel hale gelmesi ve ne yaparsak yapalım kaderden kaçamayız şeklinde ki söylemi daha çok nazar-ı tikkatiimi celp etti :)
ayrıca tutkuyla bu iki mitolojik hikayenin peşine düşen roman kahramanıyla bende kendimi özdeşletirmedim değil hani.bende sırf alice harikalar diyarında tutkumdan dolayı saatlerce nette yazı araştırmamı,bu konu ile ilgili kitapların,resimlerin,vesair çalışmaların peşine düşmemi kitap kahramanına çok benzettim.
orhan pamuk ağabeyimiz bu kitabı hangi amaçla yazmış bilemem ama bana şöyle bir duygu hissettirdi:sanki kendi yunan ve iran mitolojisine hayranlığını ve bu mitolojilerde ki bazı hikayelere olan merakını bu kitap üzerinden sırf kendi merakına hizmet etmek ve kendini mutlu emek adına bu kitabı yazmış.
çünkü bende alice harikalar diyarında hakkında hazırladığım tüm postları facemdeki albümleri kendi merakıma hizmet etmek ve kendimi mutlu etmek adına hazırlıyorum.bu yönüyle de yine kendimle özdeşim kurdum.
bunun haricinde kitap bence boş.önceden okuduğum orhan pamuk kitaplarının tam aksine akıcı bir orahan oamuk dilinden başka bir şey vaad etmiyor.
okumadığınızda bir şey kaybetmeyeceğiniz ve okuduğunuz
 da da bence boyunuzun iki sanim uzamayacağı bir kitap.
ön planda olaylar devam ederken arka planda verilen değişen türkiye'nin resmi.
yani beni içine çekip diyar diyar dolaşırmadı,aşk alemlere 
falan daldırmadı ya da ben ruhsuzun tekiyim :)
ama sıkı hayranlarının okumadan bırakmaması lazım gelir zira ben hayranı olduğum yazarın tüm kitaplarının okumadan duramam.



İlk aşk deneyimi bütün bir hayatı belirler mi? 
Yoksa kaderimizi çizen yalnızca tarihin ve efsanelerin gücü müdür?


Orhan Pamuk, Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan yeni romanı Kırmızı Saçlı Kadın'da bizi otuz yıl önce İstanbul yakınlarındaki bir kasabada liseli bir gencin yaşadığı sarsıcı bir aşk hikâyesiyle, büyük bir insani suçun peşinden sürüklüyor.
(Tanıtım Bülteninden)
iyi okumlar.

2 yorum:

  1. Kitabı heryerde görüyor ve çok merak ediyordum simdi yorumunu okuyunca pek emin olamadım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla ben beğenmedim canım ,daha iyisine vakit ayırabilirsin :)

      Sil

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails