16 Ekim 2018

tarihselciliğin sefaleti,karl popper...


Matrix'in ikinci bölümünde Neo'nun peşinden koşan ve senin sayende Matrix'ten kurtuldum diyen keltoş,genç bir oğlan vardır.Neo'da ona seni ben kurtarmadım,sen kendin çıkmayı başardın der.Animatrix'te ise bu genç oğlanın hikayesini ayrıntısıyla öğrendiğimiz gibi kim olduğunu da ve Matrix'ten nasıl çıktığını da öğreniriz.Bu genç oğlan Matrix'in ne olduğunu anlayan ve kendi kendine çıkmayı başaran Karl Popper'dır.....
#karlpopper,okumayı çok istediğim bir yazardı ve en nihayetinde #tarihselciliginsefaleti'yle onunla tanıştım.İtiraf etmeliyim ki zor bir okuma oldu.🙈Ama Popper okumuş olmaktan çok mutluyum.
Kitap,İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana sosyal bilimler alanında yazılmış en önemli kitaplardan biri olarak kabul ediliyormuş.Sosyal bilimlerin tabiat bilimlerine indirgenip indirgenemeyeceğini,tarihin değişmez ve önceden kesitirilebilir (sebep-sonuç) kabul edilen kanunlarını,bilim ve sosyal bilim ilişkilerini ve en temelde "tarihsel"yöntemi değil,"tarihselci"tutumu kitap boyunca irdeliyor ve eleştiriyor.Bilim ve toplum felsefecisi Popper'la tanışmaktan şeref dıydum efenim.🙄


arka kapak:

Bilim ve toplum felsefesi alanlarının büyük filozofu Karl Popper'ın Tarihselciliğin Sefaleti adlı eseri, her iki felsefe disiplininin de problemlerini kendi kavşağında buluşturan çarpıcı bir kitaptır. Filozofun gerek Açık Toplum ve Düşmanları gerekse Bilimsel Araştırmanın Mantığı adlı eserleri, daha esaslı bir probleme ışık tutmak üzere bu kitapta bir araya gelmişlerdir.



Sosyal bilimlerin tabiat bilimlerine indirgenip indirgenmeyeceği probleminin tartışıldığı eser, daha temelde "tarihin bilimsel yöntemlerle tahmin edilebilir yasaları" olduğuna inanan toplum felsefelerinin bilimsellik iddialarını çürütmek istemektedir.



Bilim ve sosyal bilim ilişkilerinin incelendiği kitap boyunca merkezî kavram "tarih"tir. Fakat sefaleti öne sürülen asıl fikir "tarihsel" yöntem değil, tarihin modern ve tehlikeli bir kavranışı olan “tarihselci" düşünce tavrıdır.



Popper, tarihteki değişmez ve önceden kestirilebilir kanunların bu etkileyici eleştirisini tüm “tarihsel kaderin amansız kanunlarındaki faşist ve komünist inançların kurbanı olmuşlara” ithaf etmiştir.



Kısa ve etkileyici şekilde yazılmış bu eser; okurlara, entelektüellere ve politika yapıcılara nesiller boyunca ilham kaynağı olmuştur. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana sosyal bilimler alanında yazılmış en önemli kitaplardan biri olarak kabul edilen Tarihselciliğin Sefaleti, bu büyük düşünürün fikirlerini anlama yolunda ışık tutuyor.

 kitapla kalı n...

2 yorum:

  1. İlgi çekici bir kitap olduğunu hissettim yazınızda. Listeme ekledim. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. karl popper'ı anlatmak çok zor.zira muhteşem bir bilgi ve entelektüel birikim gerekiyor.modern çağın en önemli okunası düşünürlerinden.

      Sil

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails