18 Şubat 2024

Uliysses,James Joyce...

Uliysses,James Joyce...

Şimdiye kadar okuduğum ennnn zor kitaptı iki senede mi ne bitirdim🤭zinhar bir daha asla ve kata okumam.🤭🤣

Kitabı öve övee biteremeselerde hiç de öyle okuması keyifli değildi.🙈On sekiz bölümden oluşan kitabın her bölümü ayrı bir üslupla yazılmış son iki bölümü okurken çok zorlandım anam ağladı bitse de gitsek dedim içimden.🤭 Kitapta Faust'un etkisini çok fazla hissediyorsunuz ayrıca roman kahramanının bir gününü anlatan kitap Usta ve Margarita kafasını da anımsattı bana.🤭 Ayrıca her bölüm Homeres'un Odysseia'nin bir bölümüne gönderme şeklinde ilerliyor. Modern dönemin bilinç akışı tekniğini ortaya çıkaran romanı Uliysses sözlüğü olmadan mümkün değil okuyup anlayamaz insan.Yani iki kitabı bir arada okuyorsunuz öyle yanınıza alıp gezdirip dolaştırıp okunabilecek bir eser değil,sakin ve dinç bir kafa gerektiriyor.

Dünya edebiyatının Marcel Proust'un Kayıp Zamanın İzinde ve Robert Musil'in Niteliksiz Adam'ıyla ( sıra ki onlarda🤭) birlikte en önemli üç eserinden biri sayılıyor kitap.Normal zeka insanının yazabileceği bir eser değil kesinliklen.🤭🤣Okuma şerefine nail olduğum için mutluyum.Peki ne anlattı derseniz bir gerçekliğin iki yönünü temsil eden iki kişi gibi görünseler de tek kişi sayılan bir zatı muhteremin tek bir gününü anlatıyormuş gibi görünse de,Joyce'min garip bilinç altında dolaşıp duruyoruz kitap boyunca...

#uliysses #jamesjoyce




 

2 yorum:

  1. ooo aferin sanaa :) bu kitapta ivit kitap içinde kitap var ve okumak için de sözlüğü var, nevzat erkmen in yazdığı, tavanarasına kapanıp 4 yılda çevirmiş. kayıp zamanın izinde en sevdiğim roman yaa. tekrar tekrar okuyorum bazı ciltlerini. niteliksiz adam ise sıkıcı :)

    YanıtlaSil

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails