24 Ocak 2015

sofie'nin dünyası,jostein gaarder..


Okumak için geç kalınmış bir kitap….


.

Tarkovsy’ye ne kadar hayran kaldıysam jostein gaarder’e o kadar hayran kaldım.herkesin felsefeyi öğenebilmesi için böyle bir hocaya ihtiyacı var bence.ve felsefe ancak bu kadar hoş anlatılabilirmiş.
romanlığı açısından değerlendirecek olursak yazar çok hoş ve zeki bir kurguyla hikayenin adrenalini yükselmiş ama bence sonunu iyi balıyamamış.bir an kitabın son kısımlarının eksik olduğunu zannederek sayfa sayılarını kontrol ettim ana nafile.zart diye bitti kitap.:/
felsefi bilgi açısından değerlendirecek olursak felsefe daha ne kadar hoş anlatılabilirmiş ki..
yazmayı düşündüğüm bilimli kurgulu hikayemi felsefeyle süslemeye karar verdim.
ilitam zamanı hocaya soru sorduğumda zaten sen bunu anlamazsın deyip gerizekalı muamelesi yapan hocaları düşündükçe yazarın zemzemle yıkandığına karar verdim. :)))
kurgusu muhteşem bir kitaptı.

felsefe seven herkese,sevmeyen ama roman sevenlere,her ikisini de sevmeyenler,sevenlere sevmeyenlere,gelmişinize geçmişinize :P  bi dakka hatlar karışmışta olabilir.tavsiye ediyorum işte.okuyun mutlaka.

arka kapa:
"Benzer insanların", yüzeysel bilgilerin geçerli olduğu çağımızda, "3000 yıllık geçmişinin hesabını yapamayan insan günübirlik yaşayan insandır" diyen Goethe'nin günübirlik insanlarından olmama yolunda ciddi bir adım.
15. yaşgününü kutlamaya hazırlanan Sofi, bir gün posta kutusunda "Kimsin" yazılı bir not bulur. Bu sorudan hareketle, bütün bir felsefe tarihinde sorulmuş soruları ve cevapları, sürükleyici bir roman kurgusu içinde anlatan Jostein Gaarder, Umberto Eco'nun "Gülün Adı"nda Ortaçağ teolojisini romanlaştırma gücünü bu kitabında felsefede gösteriyor.

Gaarder (1952) özellikle gençliğe yönelik kitaplarıyla tanınan Norveçli bir felsefe öğretmeni.

"Sofi'nin Dünyası" yayınlandığı 1991 yılından bu yana aralarında Korece, Rusça, Japonca, Arapça gibi diller de olmak üzere kırka yakın dile çevrilmiş ve yayınlandığı her ülkede en çok satan kitap olma başarısını elde etmiştir.

keyifle okuyun...

gelelim filme:

yapım yılı:1999

imdb puanı:5,9

kitap için harika olmasa bile güzel sayılabilecek bir uyarlama olmuş.

sofie belgesel izlerken birden bire kendini antik yunan'da bulur ve kitaba göre gayet sadık kalınarak film ilerler...















sesli kitabı buradan dinleyebilirsiniz


sokretes'in savunması


tanıtım



keyifle okuyun,keyifle izleyin....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails