12 Haziran 2017

mutly prens,oscar wilde...


ilk oscar wilde kitabımdı ama ayılıp bayıldığımı söyleyemeyeceğim.mutlu prens dersine girdiğim hemen hemen tüm sınıfların sınıf kütüphanesinde bulunan bir kitap ama ben okuduktan sonra kesinlikle çocuk kitabı olmadığına karar verdim.enteresan bir şekilde çocuk kitabı diye bilinen çoğu kitap çocuklara yönelik değil :/ 7 öyküden oluşuyor kitap ve kitaba adını veren öykü birkaç sayfadan ibaret:/ çocukların anlayamayacağı bir hikayecilik sistemi var ve bence birazda sıkıcı:/ umarım dorian gray'in portresi kitabı da böyle değildir çünkü hemen ardından onu okumayı planlıyorum.
bence ancak büyüklerin verdiği mesajı anlayabileceği türden verilmiş mesajları.insanların sahteciliği,toplumsal yozlaşmaları masalsı bir anlatımla dile getirmiş.



arka kapak:


Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde (16 Ekim 1854, Dublin - 30 Kasım 1900, Paris), İrlandalı oyun yazarı, romancı, kısa öykücü ve şair.


Söylentilere göre bu hareketi ona River Cherwell'de bir boğma girişimine ve odasının dağıtılmasına yol açtı, fakat estetizm fikri halk arasında daha tanıdık ve olağan bir hale geldi. Springfield Republican gibi bazı yayınlar, Wilde'ın Boston gezisi sırasındaki estetizm ile ilgili konuşmalarından sonra onun anlayışının, güzelliğe ve estetiğe övgüden çok şöhret amacıyla yapılan bir hareket olduğuna karar verdi. Ayrıca Wilde'ın giyim tarzı da Higginson gibi eleştirmenlerin odak noktası haline geldi. Higginson, Unmanly Manhood gazetesine yazdığı mektupta Wilde'ın dişiliğinin erkek ve kadınların davranışlarını etkileyeceğinden ve şiirinin erkekleri dişil züppeliğe yaklaştıracağından endişe duyduğunu belirtti. Ek olarak Wilde'ın edebiyatı, eşcinselliği ve kişisel imajını inceleyerek onun hayat tarzını ve eserlerini ahlaksız bulduğunu açıkladı.


Wilde, John Ruskin ve Walter Pater'dan derin anlamda etkilenmişti. Bu iki edebiyatçı sanatın hayattaki yeri üzerine makaleler yayımlamışlardı. Wilde daha sonra ironik bir biçimde Pater'in depresif duyguları hakkında yorum yapacaktı: Pater'in ölüm haberi üzerine "O hiç yaşamış mıydı ki?" demişti. Pater'in üslubuyla Dorian Gray'in Portresi'nde "Bütün sanatlar aslında kullanışsızdır." demişti. Bu yorum edebi anlamda okunmalıydı çünkü filozof Victor Cousin tarafından oluşturulan "Sanat sanat içindir." ideolojisini içinde barındırıyordu. 1879'da Wilde, Londra'da estetizm dersleri vermeye başladı.




İğneli uslubu ile geç Victoria dönemi Britanya´sının en başarılı ve ünlü yazarları arasına girdi. Bir dava sonucu fiili livata ve ahlaksızlıktan suçlu bulununca büyük bir düşüş yaşadı ve doğduğu ortamla tam bir zıtlık içinde Paris´de fakir bir otel odasında öldü.
(Tanıtım Bülteninden)

kitabı buradan dinleyebilirsiniz:



keyifle ve kitapla kalın.ve lütfen ama lütfen okuyun.okumaktan nefret etseniz bile okudukça seveceğiniz kitaplar olduğunu keşfedeceksiniz ve de göreceksiniz bize sunulan dünya aslında hiçte sandığımız gibi bir yer değil.......

2 yorum:

  1. Mutlu Prens'i İngiliz Edebiyatı dersi kapsamında okumuştum. Animasyonunu falan da izlemiştik. Çok güzel ve çok anlamlı bir eser gerçekten. Ders alınabilecek nitelikte.

    YanıtlaSil
  2. siz bile ingiliz edebiyatı kapsamında okumuşsunuz çocuklar hangi kapsam dahilinde okuyabilir ki :/ bence büyüklere yönelik ve onların zevk alarak okuyabilecekleri bir kitap.animasyonunu hemen gidip bende izleyeyim o zaman :))

    YanıtlaSil

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails