16 Nisan 2014

persepoıis

persepolis izlediğim çok güzel animasyonlardan biriydi.
9 yaşında iran islam devrimini gören,özgür fikirli bir ailede büyüyen ve daha sonra hayatı çok farklı biçimde şekillenen bir kızın hayat hikayesi.
ama küçük bir not filmin içeriği büyüklere yönelik.okul öncesi ve ilk öğretim 1. ve 2.kademe öğrencilerine göre değil.izlerken bu ayrıntıya dikkat edin.





persapolis'in imdb puanı;8,0
yönetmeni marjane satrapi 
cannes'te jüri ödülünü almış ve oskar'da en iyi animasyon dalında adaylık sahibi olmuş.




alıntı
Film, İran İslam Devrimiyle değişen hayatları, yaşıtlarına göre erken serpilmiş ve açık sözlü bir kız olan dokuz yaşındaki Marjane’nin gözünden anlatmaktadır. Filmde Şah'ın devrilmesine destek verilmesinin ardından, radikal İslamcı kesimin politik gücü elde etmesiyle beraber kişisel hakların daraltılması, kadınlara kara çarşaf giyme zorunluluğu, muhaliflerin susuturulması ve birçok kadının hapsedilmesi gibi olaylar işlenmektedir.


alıntı
Tahran'da ailesiyle birlite yaşayan Merjane, işlek zekası ve korku tanımayan yüreği ile punk müzik, ABBA ve Iron Maiden'i keşfeden küçük bir kızdır. Bir muhalif olan amcasının trajik intiharına tanıklık eder. İran-Irak Savaşı yüzünden Tahran’ın çevresine bombalar düşerken, bu savaş onun günlük hayatının içine işler.
Büyüme çağındaki Marjane’nin cüretkârlığı ailesini endişeye düşürür. 14 yaşına geldiğinde, ailesi zor bir karar vererek onuAvusturya’ya özel bir okula gönderir. Avusturya’da savunmasız ve yalnızdır, bu onun için dayanıklılık testidir. Marjane’nin orada okurken düzeysiz aşk deneyimleri de olur, fakat liseden sonra kendini yalnız ve vatan hasreti çekerken bulur. Marjane, İran’a dönerek ailesine yakın olmaya karar verir. Bu zorlu dönemde sanat okuluna girer ve ardından evlenir. Bir zaman sonra onun açık söylemi, ikiyüzlülüklere karşı devam eder. 24 yaşına geldiğinde, İran’da daha fazla yaşayamayacağını anlar. Üzücü bir karar vererek memleketinden ayrılır ve Fransa’ya yerleşmeye karar verir. Acı geçmişi zihnine asla silinmeyecek bir şekilde kazınmıştır ama geleceğinden de umutludur.


marjane satrapi


alıntı
Marjane Satrapi (d. 1969Reşt), Çizgi film romancısı, Akademi ödülü adayı animasyon film yönetmeni ve çocuk kitabı yazarı. Aslen Kaçar Türkleri'ndendir.
Marjane Satrapi, İran'da, İslam Cumhuriyeti devriminden önceki komunist ve sosyalist faaliyetlere karışmış bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Oradaki Fransız okuluna gitti ve okul yıllarında Şah'ın düşüşü, Ayetullah Humeyni rejimi ve İran-Irak Savaşı'nın ilk yılları gibi önemli politik olaylara tanıklık etti.
1983'te, 14 yaşındayken ailesi tarafından rejimden kaçması için Viyana'ya gönderildi. Daha sonra film haline de getirilen otobiyografik romanı Persepolis (film)'e göre, lise yıllarında orada yaşadı ve üniversite için İran'a geri döndü. Burada 21 yaşında evleneceği Rıza'yla tanıştı, 1 yıl evli kaldıktan sonra boşandılar. Daha sonra Tahran Azad Üniversitesi'nde Görsel İletişim bölümünü bitirdi ve Strasbourg,Fransa'ya taşındı. Şu anda Paris'te yaşamaktadır.

persepolis trailer :

ben filmi çok beğendim ve keyifle izledim.film de zaten yüzde 96'lık bir oranda beğeni almış.
animasyon tarzında kurgulandığı için bence çok daha başarılı olmuş.
animasyon tarzını da zaten çok beğendim.
kısacası izleyince insana bir şeyler öğreten ve keyif veren bir film.
izleyin pişman olmazsınız diyorum :)
keyifli seyirler..

küçük bir not : youtube yasağı kalktığında bu film postu güncellenecektir.
inş tez zamanda kalkar :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails