3 Ocak 2016

Hayvan Çiftliği,George Orwell.



150 sayfalık aslında bir günde okunacak bir kitap. 
1984'ten  daha çok bu kitabı sevdiğimi itiraf etmeliyim.
çar çabucak okunuyor,dili çok akıcı ve sürükleyici.
sapsağlam bir stalin rejimi eleştirisi.
kitabı okurken aklıma hep karl marx'ın diyalektik yöntemi geldi.
heni ploretarya yöneten,yöneten de ploretarya oluyordu ya ha işte o :)
aslında kimin kim olduğu hiç önemli değil iktidara geçen kimse sopayı eline alan da o oluyor her seferinde.bence marx'ın da gözden kaçırdığı budur her halde.
kitap için bir peri masalı denmiş ve bence de öyle.sanırım orwell'in kaleminin gücü,akıcılığı,sanatsallığı bu kitapta daha çok ön plana çıkıyor.yoksa bir yazı yazar istediğiniz bir yönetimi sonuna kadar eleştirirsiniz.ama orwell bunu yapmak yerine muhteşem bir dünya kurgulayarak stalin yönetimini hicvederek adeta yerden yere vurmuş.
hem sonrasında başınız derde girerse ya bu hayvanlar diyarı,bir la fonteine masalı der paçayı da çok güzel sıyırırsınız :)ama orwell'in paça sıyırmak gibi bir derdi yok tabi,o düşünce ve eleştirilerini en ekili metotla kurgu dünyasında dile getirmiş.
yani sözün özü niye bu kitabı okumak için bu kadar bekledim,kitaba çok geç kalmışım.
muhakkakiyetlen okuyun derim a dostlar. :)


resimler için küçük bir not:hiç inanmayacaksınız ama fotoğrafları tos makinesiyle çekiyorum o yüzden bu kadar muhteşem ötesiler :P
Allam ne zaman yeni ve orijinal bir telefönüm olucek :)


George Orwell, Türkiye’de Bin Dokuz Yüz Seksek Dört isimli kitabıyla bilinmektedir. Hayvan Çiftliği, çağdaş klasikler arasında sayılan bir diğer başarılı eseridir. Yergi türünün örneklerinden biri olan bu roman 1940’lardaki reel sosyalizme eleştiri niteliği taşımaktadır.


Hayvan Çiftliği kitabının ana karakterleri bir çiftlikte yaşayan hayvanlardır. Sömürüldüklerine inanan bu hayvanlar, sahipleri olan çiftçilere karşı isyan çıkararak yönetimi ele geçirirler. Amaçları eşitlik içinde yaşamaktır. Domuzlar, içlerinde en akıllı olanlardır. Kısa süre içinde bir grup oluşturup diğer hayvanları yönetmeye başlarlar. Bir süre sonra, devrimi amacından saptıran domuzlar tarafından çiftliğin sahipleri olan insanlardan daha acımasız bir diktatörlük kurulmuş olur. George Orwell, bu romanında çiftlikte yaşananları anlatırken tarihsel bir gerçeği gözler önüne sererek eleştirmektedir.



Romanda önder konumunda olan domuz, Stalin’i simgelemektedir. Diğer karakterler de diktatörlük ortamında ortaya çıkabilecek kişileri betimlemektedir. Kitabın isminde “Bir Peri Masalı” alt başlığı geçiyor olsa da aslında çocuklara yönelik bir masal değil, politik bir eleştiridir.
Hayvan Çiftliği kitabı Mutlaka okunması gereken kitaplar listesinde yer almaktadır.


hayvan çiftliği kesinlikle ölmeden önce okunması gereken listenin içinde
en kısa zamanda okumanız dileğiyle.
iyi pazarlar olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails