4 Şubat 2018

cehenneme övgü,gündüz vassaf...


#cehennemeovgu'yü ikinciye okuyorum çünkü #cennetindibi'ni almıştım o yüzden kitabı bir kez daha okumak istedim ve ilk okumada altını çizme fırsatını bulamadığım/fark etmediğim bir sürü güzzeliği yeniden buldum.Aydın,entelektüel bir yazarın asri zamanlarda yaşayan homo sapiens için nasıl endişelendiğini görüyorsunuz.#gündüzvassaf'ın şiirsel bir edeyla yazdığını ilk okumada fark etmemişim😐ama ikinci okuma muhteşemdi.Her kitap ikinci okumayı hak ediyor ve ikinci okumada çok daha derin dünyalara dalıyorsınuz.Henüz okumadıysanız zaman kaybeteyin derim.Kitapta Yuval Noah Harari'nin Homo Deus tadını yakalamadım değl. Gündelik hayatımıza işleyen tek düze düzenin yaptırımlarının gölgesinde kalan ve sıradanlaşsn insanın hikayesi..
Kitapta ayrıca her konuyla ilgili birbirinden güzel illüstrasyonlar var.


arka kapak:

Bazı eleştirmenlerin "şeytanın avukatı" sıfatını yakıştırdıkları Gündüz Vassaf'ın "gözden geçirilmiş ve genişletilmiş yeni baskısı"yla sunduğumuz Cehenneme Övgü'sü, içimizde büyütüp yaşattığımız küçük 'totaliter dünyalar'ımızı afişe ediyor, daha doğrusu 'yüzümüze vuruyor'. Totalitarizmin -anne karnındaki bebeğin beslenmesi gibi- bireyle toplumu bağlayan göbek bağıyla semirdiğini, hayata ilişkin algılarımızı ve kimi dayatılan kimisini de gönüllü olarak kabul ettiğimiz kavramları irdeleyerek gösteriyor. Cehenneme Övgü, yazarın kendiyle hesaplaştığı, herkesi de hesaplaşmaya çağıran, hatta kışkırtan bir kitap.



Cehenneme Övgü'de teknolojinin gelişmesi,enformasyonun güçlenmesiyle asri zaman yaptırımlarının modern insan üzerinde totaliterleşmesi üzerine uzun uzun dem vuruyordu modern zaman bilgesi #gunduzvassaf.Cennetin Dibi'nde de yine modern zamanlara ağıt yakarak tarihten günümüze gündelik zevklerde ezilen,lime lime hale gelen kaybolan insandan bahsediyor.Ilk kitapta olduğu gibi yine her konuya uygun ilistürasyonlar var ve kendi hayatından anılarla gizli kalmış,bilinmeyen tarihin sayfalarına da ışık tutuyor.Yine bi Homo Deus tadı yakalanıyor kitapta.Bol bol çızıhtırraraktan okudum kitabı ve çok ama çok sevdim,keyif aldım.



arka kapak:

Son yılların en çarpıcı kitaplarından Cehenneme Övgü'de gündelik yaşantımızda gönüllü tutsaklığımıza dikkatleri çeken Gündüz Vassaf, bu sefer de bizi modern insanın sınır tanımayan eğlencelerinin dipsiz kuyularına indiriyor. Rüyaların satılıp hükümetlerin kiralandığı beldelerde Freud'un kuramlarını Amsterdam'da yaşama geçiren genelevlere uğruyor, Yunan adalarında özgürlüğün yepyeni yaşam biçimlerini hayata geçiren kolonilerle karşılaşıp Çin gizli servisinin iç yüzünü açığa çıkarıyor, renk renk cenaze törenlerinde dinlerin özelleştirme çabalarına tanık oluyorsunuz. Kitabı okurken bir sürü bilgiler de ediniyorsunuz. Ama bilgilendikçe yoğunlaşan soru işaretleri bulutunun altına girip sunulanların doğruluğundan da şüphe etmeye başlıyorsunuz. Ancak "Prenses Diana" gibi, bilimkurgu tadındaki kimi öykülerin "doğrulandığını" basın ve televizyonun fark etmesi de Cennetin Dibi'nin şaşırtıcı özelliklerinden biri. Gündüz Vassaf bizi gelecekteki gündelik yaşamımızın dünyasında bir yolculuğa çıkarıyor. Yine çarpıcı yine ayrıksı.

"Gündüz Vassaf düşgücünün avukatı, düzyazımızın en özgür ruhlu kalemi..."
Orhan Pamuk

"Bu kitabında bize postmodern zamanlarda çokça gündeme gelen gerçeğin ve kurgunun birbirini takip ettiğini gösteren bir metin sunan Gündüz Vassaf, kafamızda pozitif dünyayı agılarken kurduğumuz kurgunun sözde-gerçekliğini mizah tadı veren öyküleriyle dile getiriyor."
Ali Akay

"Modern zamanlarda aslını yitirerek sahteleşen hayat tarzlarının içyüzü... Kendisini özelleştirerek kurtarmaktan başka çözüm üretemeyen insanın 'iktisadi akla' tutkunluğu... Cennetin Dibi'nde "dibe" çöken her şey var."
Ayça Atikoğlu

"Gündüz Vassaf bize cennetmiş gibi sunulan saçma sapan şeyleri sonuna en son sınırına kadar zorluyormuş gibi: Rüya Şirketleri, Ölüm Marketleri, Sperm Soykırımı Depresyonları, Marlboro Meydan Muhabereleri..."
Fatih Artunöz

keyifle kalın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails