25 Şubat 2018

gömülü dev,kazuo ishiguro..


#kazuoishigura'dan masal tadında bir roman.Eğer yazarın bir kitabını daha okuyacak olursam Murakami'yi tahtından devirecek ki hatta benim için devirdi bile.Murakami kitaplarında genel anlamda bir mesaj vermiyor,olağan dışı olayları olabildiğince olasılıkla enteresan karakterlerle hınca hınç bir mekaniklikle adeta duygusuzca veriyor.
İshigura'da olağan dışı olayları tüm olağanlığıyla verirken karakterlere sempati duymanızı sağladığı gibi tüm kitap boyunca pek çok hayati konuda sizi sorgılamaya teşvik ediyor.#gömülüdev'de de ana tema olarak unutmayı sorguluyor yazar birbirine aşık iki tatlı ihtiyarın onlara eşlik eden romanlardan ve gerçek hayattan alınan pek çok roman karakteriyle birlikte çıktıkları ölüm yolculuğunda.Kinin,nefretin,savaş ve ölümün yanında aşkın,sevginin,dostluk ve sadakatin olduğu bu hayatta unutmak avantaj mıdır yoksa dezavantaj mı?Ya hatalarımız ya da yaptığımız kötülüklerden sonra ya da bize yapılan ve en sonunda tüm bu tecrübelerle olduğumuz insan olduğumuz sırada unutmak ne kadar iyidir?O zaman insan tekrar tekrar aynı hataya düşmez ve tam bir aptal gibi sırf unuttuğu için tekrar aynı yerinden kırılmaz mı?Unutulduğu için geçmişte ki onca savaş ve onca ölüm yok mu oldu? Evet bu kitap bu sorulara cevap vermiyor ama oturup düşünmemizi sağlıyor hemde fantastik öğelerle süslenmiş bir şekilde herşeyi unutsalarda birbirlerine olan aşklarını unutmayan ve bir metafor şeklinde oğullarını bulmaya diye yola çıkan iki sevimli ihtiyarın
yolculuklarında.Belkide yazar herşeyi sorgularken aşkın her türlü duygudan yüce olduğunu söylüyordur kim bilir.Hasılı güzel,okunası bir kitaptı..


arka kapak:

Romalılar Britanya'yı terk edeli çok olmuş. Viraneye dönmekte koca ülke. Neyse ki ortalığı kasıp kavuran savaş bitmiş. 

Britonlar'dan Axl ile Beatrice yıllardır görmedikleri oğullarına kavuşmak için tehlikeli topraklarda zorlu bir yolculuğu göze alıyorlar. Başlarına türlü belanın geleceğini de biliyorlar, fakat üstü örtülmüş sırlarını aydınlatacak ateşten haberleri yok henüz. Bir de yollarının kesişeceği kişiler var: Sakson savaşçı, öksüz oğlan ve tıpkı Axl'la Beatrice gibi geçmişinde kaybolmuş, hatıralarının vaat ettiklerine ve alıp götürdüklerine yenik bir şövalye. Hep birlikte sürüklendikleri macera bir kurtuluş mu olacak, yoksa yeni bir felaketin habercisi mi? 

Kazuo Ishiguro'dan unutuş ve anıların gücü üzerine zamanı aşan bir öykü; özenle korunmuş bir aşka, intikama ve savaşa dair bir mesel. 'Gömülü Dev', hüzünlü, gizemli, her satırı iz bırakacak bir roman.

"Dünyanın yaşayan en büyük yazarı Kazuo Ishiguro'dan yeni bir roman. Bir başyapıt." 
- David Walliams-

"Kazuo Ishiguro öyle tuhaf ve harika bir roman yazmış ki!.. Benzersiz, okuru esir alan bir roman"
-David Sexton, Evening Standard-


bazende unutun!size acı veren herkesi....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails