22 Aralık 2018

kitapmania :))

 bir aralık çılgımlığı yaptıysak cehenneme gidecek değiliz herhalde :))))
bir de bunu aldım.hepsi o ka.Haruki murakami'nin son kitabını da araya sıkıştıracağımdan kimseye söz etmiş değilim,ağzım çok sıkııdır :))))

Sokrates,Ahmet cevizci...


Rahmetli #ahmetcevizcihocanın hazırladığı @sayyayincilik'a ait olan Fikir Mimarları Serisinden Sokates biyografisi.#Sokrates kimdir,efendime söyleyeyim onu feylesof yapan çılğın karısı kimdir🙃,bilgi felsefesi,etik anlayışı nedir,Sokratik okullar hangileridir,kim Sokratesin düşüncelerini ölümsüz hale getirmiştir şeklinde hazırlanmış çok başarılı bir kitap.
Ne biliim işte ben çok keyifle okudum.😍


arka kapak:

Sokrates, feslefe tarihinin önemli filozoflarından biridir. O, aynı zamanda felsefeye kendisiyle bir giriş yapılacak filozofların hiç kuşku yok ki en başında gelir. Ve çok daha önemlisi, kanaatimce Sokrates antik Yunan felsefesini kendisine borçlu olduğumuz filozoftur. Hatta, bu abartılı iddianın biraz daha ötesine gidilerek, Batı kültürünün büyük ölçüde antik Yunan düüncesinden çıktığını dikkate alırsak, onun Batı felsefesinin en önemli kaynağı olduğunu söyleyebiliriz.
Prof. Dr. Ahmet Cevizci

felsefeyle kalın...

Felsefeyle Saadet Olmaz,Roger-Pol Droit...


Uzun süredir kendime sorduğum bir sorudur "mutluluk nedir?" Sahi nedir mutluluk?Kaçımız "gerçekten"mutluyuz.? Antik Çağlardan günümüze dek pekçok kereler cevabı değişmiş bir sorudur mutluluk.Yazar da zaten bu nüansı okuyucuya farkettirme derdinde.Öyle Antik Yunanda ki gibi mutluluk hikmet bilgisi yok efendim erdem falan değil,ya da günümüzden J.S.Mill gibi seni sonuca ulaştıran şey,yararına olan şey mutluluktur falan söylemleri de değil,felsefenin de seni mutlu ettiği edebileceği çok gerçekçi değildir diyor yazrımız.Mutluluk felsefesi üzerine Antik Yunandan günümüze doğru çıkılmış bir yolculuk çok büyük bir keyifle ikinciye okudum.

arka kapak:

Gerçek mutluluğun ne olduğu, ona hangi yollardan ulaşılabileceği felsefeyle anlaşılır… Bu mutluluğun nasıl elde tutulacağını, korunabileceğini ve uzun süreli olabileceğini bize felsefe öğretir… Mutlu bir yaşamın anahtarı felsefedir...

Özellikle son zamanlarda felsefenin insanları mutlu etmek için gerekli olan her şeye sahip olduğuna dair bir görüş mevcut. Ruh egzersizleri, kişisel gelişim uzmanları ve pratik bilgiler de bunu elde etmek için kullanılan etkili araçlardan bazıları.

Felsefeyle Saadet Olmaz bu görüşleri tersine çevirmek için yazılmış bir kitap. Roger-Pol Droit, eserinde mutluluk felsefesini tartışmaya açıyor ve felsefenin insanları mutlu ettiğine dair görüşü yıkmaya çalışıyor. Her yerde dinlenen bu şarkının inandırıcılıktan yoksun olduğunu vurgulayarak belki de insanların, felsefenin farklı işlevlerini görmesini amaçlıyor.

Unutmamak gerekir ki mutluluk bize, sadece bize bağlıdır!

felsefeyle kalın..

Türk Din etnolojisi,Harun Güngör..


Türklerin dini nedir,Şamanizm nedir,Maniheizm nedir? şeklinde Türk dünyasında yapılmış araştırmalar ve bilmediğimiz pek çok ayrıntı bilgden oluşuyor kitap.Keyifli bir okuma oldu.


arka kapak:

Türk din tarihi, Türklerin Gök Tanrı temelinde, yazılı bir kaynağa dayanmaksızın kendi iç kültürel dinamiklerinden doğan ve günümüze kadar varlığını devam ettiren Gök Tanrı dini=tengrizmle başlar. Türkler bu milli dinlerinin dışında Budizm, Ak Din, Taoizm, Konfüçyanizm, Zerdüştilik, Maniheizm. Musevilik ve Hıristiyanlık'la da muhatap olmuş, Türk topluluklarının bir bölümü bu dinleri kabul ve tecrübe etmiş ve etmeye devam etmektedirler. Ancak Türk topluluklarının büyük bir bölümü Müslümanlığı seçmiş olup bu inanç üzerinde devam etmektedirler.

Elinizdeki bu kitap, Türk dini ile ilgili makale, bildiri ve çevirilerden oluşmaktadır. Böyle olmakla birlikte bu kitap konulan krolonojik esasta ele alan bir dinler tarihi kitabı olmadığı gibi, homoreligiosus'un genel kanunlarını tespite çalışan birdin antropolojisi de değildir. Bu kitap, amacı dini fenomenlerin yada kutsalın tecrübelerinin etnik, dini veya profesyonel grup ve kültürlere göre aldığı çeşitli biçimleri, karşılıklı etkileşimleri tümevarıma bir metotla ortaya koyan, ancak ulaştığı sonuçlar ve genellemeler kültürel alanla sınırlı kalan bir Türk din etnolojisidir.

kitapla kalın...

Ruhun İhtirasları,Descartes...


Şimdiye kadar okuduğum en sıkıcı #descarteskitabıydı.Ruhun ne olduğu,vücutta nerede bulunduğu ve bedende ve ruhta oluşan her türlü duygunun nasıl oluştuğu ve bedene nasıl yansıdığının Descartes dönemi tıp bilgisiyle yorumlanmasından oluşuyor kitap.Tıp bilgilerinin ekseriyetine de inanmadığım doğrudur.🙄


felsefeyle kaılın...

Kitleler psikolojisi,Gustave le Bon...


#kitlelerpsikolojisi son zamanlarda okuduğum en güzel kitaptı.Fakültemden çok ama çok sevdiğim canım hocam @teolog85'nun takdirini aldım bu kitap okuması için.😇 Kitlelerin ortak duygusu,hareket mekanizması,algısı,düşünce yapısı... nedir;kitleler nasıl çözümlenir? Hepsinin cevabı bu kitapta.Yığınları anlamayı kolaylaştıran,toplu eylem ve şiddet olaylarında "yahu bu insanlar akıllarını mı kaybetmişler"dedirten tüm hallerin mantıksal çözümlemesini #gustavelebon'nun bu eserinde bulabilirsiniz.Tek başına yapamayacağımız sağ duyusuz pek çok eylemi sürü psikolojisiyle nasıl da kolayca yapabiliyoruz diye düşünebilme yeteneğine sahipseniz yazarın düşün yollarından geçmişsiniz demektir.Örtmenler odalarında yaşadığım pek çok sakil olayan sonra şu sonuca varmış ve demiştim ki"insanlar yalnızken yapamayakları hareketleri ait oldukları sosyal gruba sırtlarını dayayarak rahatça yapabiliyorlar."yani yazardan haberim olmadan çok önce onun izinden gide durmuşum😉 Yani kitlelerin aklı yoktur amma sorgulanmayan hararetli duyguları vardır diyerek pazar dinlenmesine çekiliyorum...


arka kapak:

Bir psikolojik kitlenin en fçok göze çarpan özelliği şudur: Kitleyi meydana getiren bireyler kimler olursa olsun; yaşama biçimleri, işgüçleri, karakterleri yahut zekaları ister benzer, ister ayrı olsun, kalabalık haline gelmiş olmaları onlara bir nevi kolektif ruh aşılar. Aşılanan bu ruh onları, her biri tek başına, ayrı ayrı bulundukları halde duyacaklarından, düşüneceklerinden ve yapacaklarından tamamıyla başka hissettirir, düşündürür ve yaptırır.
Psikolojik kitle, aynı cinsten olmayan unsurlardan toplanma bir an için birbirleriyle kaynaşmış, geçici bir yaratık gibidir. Tıpkı canlı bir vücudun hücrelerinin bir araya gelerek bu hücrelerden her birinin sahip olduğu özelliklerinden pek farklı özellikler kazanmış bir varlık oluşturmaları gibi.
Kitle içindeki bireyin, yalnız ve tek bireyden ne kadar ayrı, farklı olduğu kolaylıkla görülür. Ancak böyle bir farkın nedenlerini bulmak pek kolay olmasa gerek.

süürüden ayrı kalın :)

İbn Rüşd'ün Felsefi Düşüncesi,numan Yusuf Aruç...


İdüşüncesinin en önemli düşünürlerinden biri olan #ibnrusdiçin hazırlanmış akademik bir çalışma.Kısa bir biyografisinin de bulunduğu kitap filozofun bilgi,din,siyaset,vahy gibi konularda felsefi düşüncelerini irdeliyor.Bence çok daha kapsamlı bir eser olabilirmiş ama kısır kalmış.Özet bir eser niteliğinde kitap.Yinede büyük keyifle okudum.Işte felsefenin gücü.💪


arka kapak:

Dinin arkadaşı ve sütkardeşi olarak gördüğü felsefede İbn Rüşd, öyle bir çığır açmış ki yaptığı farklı okumalar neticesinde Avrupa felsefesinin neşvünema bulmasına önayak olmuştur. Ondokuzuncu yüzyılın ikinci yarısından beri de fikirleri çağdaş islam düşünce dünyasında önemli atılımların ve gelişmenin odak noktası haline gelir. Öyle ki; Cemaleddin Afgani'nin önderliğinde başlayan ve bu asırda çok büyük bir ivme kazanmış olan "İslam'da dini düşünceyi yeniden ihya" hareketinin temsilcileri, büyük bir bölümüyle İbn Rüşd'ün fikirlerini hareket noktası olarak ele alıp İslam Dünyasının geleceği ile ilgili yeni projelere imza atmışlardır.

felsefeyle kalın...

Salam,Tom Block...


Enteresan niyetlerle yazılmış oldukça ayrıntılı bir kitap bitirdim.Yazar Tom Block, Müslümanlar ve Yahudiler arasında ki tarihsel komşuluğu,kültürel ve ilimsel alışverişi,Yahudi inancının Sufizimden nasıl etkilendiğini,kabalanın içindeki Sufizim etkisini,en ünlü Yahudi ilim adamlarından biri olan Musa Maymondies'in İslamdan etkilenerek olışturduğu Yahudi inanç esaslarını,İslam'ın ilimsel açıdan en parlak olduğu dönemlerde Yahudilerin İslam devletlerinde nasıl Altın Çağ diye adlandırılan dönemi yaşadaıklarını Müslüman Yahudi (tabir-i caiz ise) kardeşliği bağlamında bu tarihsel ve kültürel birliği yeniden hatırlatmak ve yaşatmak adına kaleme almış.Konular oldukça ayrıntılı ele alınmış Gazzali,İbn Arabi gibi İslam düşünürlerinin Yahudi kelamı üzerinde ki etkilerini haham Maymındies Tanrı'nın birliği konusunda şöyle etkikenmiştir ya da sufizim de ki kamil insan konusundan şu şu şekilde etkilenilmiştir aslında kabalanın ve pek çok Yahudi öğreti ve kelamının özü İslam'dan ve özelde sufizimden etkilenilerek oluşturulmuştur diyecek kadar da kitabı amacına uygun yönlendirmiş.Bazı konular aşırı derece de ayrıntı iöerse de Yahudi tarihi içerikli de bir kitaptı.Severek okudım.


keyifle kalın...

Kitab-ı Mukaddes Üzerine Bir Çalışma,Yusuf Ulucn..


Kitab-ı Mukaddes Üzerine Bir Çalışma
Kur'an-ı Kerim ve Kitab-ı Mukaddes arasındaki benzerlikler ve farklılıklar,Kitab-ı Mukaddes'in tarihsel arka planı üzerine hazırlanmış bir kitap.Benzerlikler ve farklılıklar konu konu ve ayet ayet karşılaştırmalı olarak ele alınmış ve oldukça doyurucu bilgiye sahip.Keyifle okudum.
☕,

arka kapak:

“Kutsal Kitap” anlamına gelen ve İngilizcede “The Bible”, Almancada “Die Bibel”, Arapçada “al-Kitab al-Mukaddas” şeklinde tanımlanan Kitab-ı Mukaddes, Yahudiliğe ve Hıristiyanlığa ait kutsal yazıların, Hıristiyanlar tarafından birleştirilmesinden oluşmaktadır. Ancak, Yahudiler kendilerine ait olanların dışında hiçbir kitabı kabul etmediklerinden bu birleştirmeye karşı çıkarlar. Kitab-ı Mukaddes’i oluşturan iki farklı bölümün “Eski Ahit” ve “Yeni Ahit” şeklinde gruplandırılması da Hıristiyanlara aittir. Bir başka ifade ile Kitab-ı Mukaddes, Hıristiyanlığın kutsal kitabıdır.
Hristiyanlarca; Kitab-ı Mukaddes’e 14. yüzyıla kadar “içinde hiçbir hata bulunmayan Tanrı Sözü” olarak bakıldı. Yahudilere ait bölümün, “İsrailoğullarının dininin gerçek ve aslına uygun tarihi” olduğuna inanıldı ve kitabın içindeki çelişkiler, “okuyanların metni anlamadaki kusuru” olarak kabul edildi.
Daha sonra İtalya’da başlayıp, Avrupa’ya yayılan yenileşme hareketleri, kutsal Kitap hakkındaki sabit ve değişmez düşüncelere de yansıdı. Özellikle 19. yüzyılda yoğunlaşan araştırmalar, Kitab-ı Mukaddes metninin “edebi ve tarihi kriterlerle uyuşmadığını” ortaya koydu.
Elinizdeki kitap; Müslüman ve Hristiyanlar tarafından sıkça tartışılan Kitab-ı Mukaddes ayetlerinin, tarihsel arkaplanını da irdeleyerek, okura bu tartışmalarla ilgili rehber bilgiler sunmaktadır.

3 Aralık 2018

kasım ayı bilançosu :)

okuma ivmem oldukça düşsede yapacak bir şey yok,yşne de iyi sayılır yea :))

Okul bu sene beni bitirmiş olabilir zannımca.🙇‍♀️
📚22 Harfin Sırrı,Hakan Yılmaz Çebi
📚Cinsellik Üzerine,Sigmund Freud
📚Otranto Şatosu,Horace Walpole
📚Mutluluğun
Kazanılması,Frabi
📚Zacharius Usta,Julies Verne
📚Doktor Ix'un Deneyi,Julies Verne
📚Az,Hakan Günday
📚Türk Çocuk Edebiyatında Bilimkurgu,Mazlum Akın
#kasimayiokuduklarim ☕


cinsellik üzerine,sigmund freud...


Eğitim derslerinin haricinde adam gibi okuduğum ilk #sigmundfreud kitabım #cinsellikuzerine'ydi.Beğeneceğimi hiç ummamıştım ama gayet güzel bir psikoloji kitabıydı.Eşcinsellik doğuştan mı,sonradan mı,cocuk cinselliği,ergenlik cinselliği gibi konular tamda #freud'da yakışır bir şekilde bilnçaltıyla (yoksa bilinçdışı mı demeliydim🤔) ilintili olarak irdeleniyor.Ben keyif alarak ve Freud'du da ilk defa bilim adamı gibi hissederek okudum.
Not:Akşam bitti bunuda kasımdan saysınlar.😉

Freud'la kalmasanız da olur 😂

otranto şaatosu,horace walpole...


Gotik edebiyatın ilk örneği kabul edilen #otrantosatosu açıkçası beni hayal kırıklığına uğrattı,aradığımı bulamadım.😞Çok kısa bir roman ama bana zevk vermediği gibi hikayenin içine de giremedim.Bazen ki özellikle romanlarda benim nacizane düşüncem Hasan Ali Yücel Serisi ağır ve tatsız tuzsuz kalıyor.Bu seriden düşünce ve felsefe kitaplarını okumak daha mantıklı. Ne zaman bu seriden bir roman okuduysam hiç sevemedim.Yine de #gotikedebiyat dedin miydi orada bi duracaksın,ben çok severim yani.😉

Kitapla kalın...

mutluluğun kazanılması,farabi...


#farabi kitaplarını kesinlikle hep bir mantıkçı bakış açısıyla yazıyor.#mutlulugunkazanilmasi da mantık kitabı efekti olan bir felsefe kitabı.Kitabın giriş bölğmünü de çok beğendim.Felsefe,siyaset,nazari ilimler,öğretim ve eğitim gibi pekçok konunun nedir ve ne değildiri üzerine kaleme alınmış bir küçük risale. Farabi ve deksefe severlere tavsiye edilir.

Felsefeyle kalın....

doktor ox'un deneyi,julies verne...


#juliesverne'den Bulgakov'un Usta ve Margarita'sı tadında bir bilim kurgu roman.
Neredeyse Oblomov'a taş çıkarttıracak türden ne akan ne kokan,etliye sütlüye karışmayan bir kasabaya şeytanın ziyareti gibi bir ziyaret niyetiyle Dr.Ox gelir ve yaptığı deneyle kasaba kasabalıktan çıkar.😁Ama bence romancılığı Bulgakov'a ulaşamaz Verne'nin.Ancak çok sağlam konular seçer ve çok sağlam dönem eleştirileri yapar.Okuyun,okutun efendim.



arka kapak.

Hikâyemiz, Flandre’da, hayali Quiquendone kentinde geçer. Kentin sakin, ölçülü, tutumlu ve ağırkanlı insanları yüzyıllardır hiçbir konuda aşırılığa kaçmadan, herhangi bir duygu belirtisi göstermeden, uyum içinde son derece durağan bir yaşam sürmektedir. Yöneticileri bile yaşamları boyunca inisiyatif kullanmadan, hiçbir önemli karar almadan bu dünyadan göçüp gitmektedir. Ancak Doktor Ox’un sözde kenti aydınlatma projesiyle gelişi Quiquendone’da bir şeyleri değiştirecektir. Doktorun gizli bir gündemi vardır ve bunun için kent halkını kobay olarak kullanmaktan çekinmeyecektir. Zira bilim vicdansız kişilerin elinde tehlikeli olabilir. Jules Verne ince ironisinin her satırına sindiği bu eğlenceli novellada, dünyadan kopuk yaşayan, ortaçağla bağlarını koparmamış küçük bir kentin Flaman sakinlerinin çoktan miadını doldurmuş yaşam biçimlerini hicveder. Hikâye Alman asıllı Fransız besteci Jacques Offenbach’ın Doktor Ox adlı operasına da konu olmuş, librettonun yazımına bizzat Verne de katkıda bulunmuştur.

kitapla kalın...

öörtmenler günü :)

 önce kütüphanemden bir fasıla efendim :)
 meslek hayatımın en güzel öğretmenler günüydü 23 kasımı tam bir bayram havasında geçirdik ki zira öğretmenler günü cumartesiyew dek geliyordu.sınııfımdan sürpriz parti,hediyeleriçocukların çoşkusu harika ötesiydi.ömrüm boyunca unutamayacağım bir öğretmenler günü oldu.ilçe milli eğitim müdürümüz okulumuza gelip karanfiller ve çiçekler getirdi daha sonra idaremiz çok tatlı bir sürpriz yapmış tüm öğretmenlere minik çanta eşliğinde kalem,çikolata ve kahve hedieye etti,yan resimde tatlı 7.sınıf öğrencimiz esmanur'un dersine giren tüm öğretmenlere hazırldaığı minik jestti.çok keyifli bir öğretmenler günü hatırası kaldı bende.tüm öğretmenlerimizinde geçmiş örtmenler günü kutlu olsun :)
bunca şeyden sonra üstüne bir keyif kahvesi içilir tabi :)
keyifle ve kahveyle kalın...

zacherius usta,julies verne...



Niye bu kiyabın 48 sayfa olduğunu söylemediniz?😡#zachariususta zaten kısacık bir hikaye ama bu kısa hikayede çok şey söylemiş #juliesverne.Yalnız #işbankasiyayinları öyle bir arka kapak yazısı hazırlanış ki  kitabı okumaya bile gerek bırakmamış.:/Zacharius Usta kendi ürettiği ve bazı şeylerini kendi keşfettiği bir saat ustasıdır.(Nasıl bir cümle oldu bu ya🙈) Amma ustamız kerameti kendinden blir  ve zamanı da kendinin yarattığını düşünür.Sonra siz deyin karma ben diyeyim İlahi adalet müthiş ustalıkla ürettiği saatler teker teker bozulmaya başkar.Ama kibri şeytana taş çıkartacak olan ustamız başına gelenden nefsine hiç pay neyim çıkarmaz.Sonunda da olanlar olur.Peki yazar burada ne demek istemiştir.Pozitivizm ve rasyonalizm insanların gözlerini kör etmiş ve kalplerini kilitlemiştir.Manevi değerler,tevazu,Tanrı inancı hak getire...Kitaplarında ki teknik aletlerle gelişmekte olan Avrupa sanayisine ışık tutmuş ve sanayileşme döneminde yaşamış olan Juies Verne'den kendi dönemşne yönelttiği fantastik bir eleştiri Zacherius Usta.Savaş sonrası ve sanayileşme dönemiyle tüm insani değerlerin göz ardı edildiği Aydınlanmayla birlikte dinleşen pozitivizm ve rasyonalizm eleştirisi.Ne biliyim işte güzel kitaptı.😁

arka kapak

Zacharius Usta olağanüstü ince bir işçilikle ürettiği kusursuz saatlerle Cenevre şehrinin gururudur. Ünü İsviçre sınırlarını aşıp Fransa ve Almanya’ya kadar uzanmıştır. Saatçiliğin ilerleyen bilime ayak uydurmasıyla, Zacharius Usta da “saat maşası”nı icat eder. Bu icadının ardından kibir başını döndürür. Öyle ya, Tanrı sonsuzluğu yarattıysa, kendisi de zamanı yaratmıştır. Ancak günün birinde imal edip sattığı bütün saatlerin ortada görünür bir sebep olmaksızın birden durmasıyla, öfkeli müşteriler evinin kapısını aşındırmaya başlar. Bilimle manevi değerler arasındaki çatışma Jules Verne’in 1854 yılında yayımladığı bu fantastik öykünün ana temasıdır. Kibrine yenilip ölümsüzlüğün peşine düşen ve ruhunu kaybeden Zacharius Usta için çöküş kaçınılmazdır.

kitapla kalın...
Related Posts with Thumbnails