23 Mart 2018

dünyalar savaşı,h.g.wells



Dünyayı uzaylılar basarsa n'olur ya da illuminatticilerin yana yakıla istedikleri şeytani düzen gerçekleşirse ve ortalık cinden,ifritten geçilmzse? Çok fantazya içeren bilimkurgulu senaryolar bunlar değil mi? Hangisinin olacağının ya da hangisine inanıldığının bence bir önemi yok önemli olan gerçekten insan ırkının tehlike altında olduğu bir zaman olduğunda bu ademoğlu ve kızlarının nasıl davranacakları....#hgsells'te bu endişelerle yazmış kitabını ve 1800'ler de yazılan bu kitap pek çok ön görüyede sahip.Kitle imha silahları gibi.Insanların böyle durumlarda tepkileri çok farklı olabilir.Kitaptaki gibi ilk önce gayet sakin kalıp verandalarında çaylarını içerken papuçun pahallı olduğunu anladıkları zaman sırf kendi kurtuluşu için kendi türünü de ezip geçebilir.Yazar da bunun farakındalığıyla kurgulamış kitabını ve neden #bilimkurgu klasiklari arasında olduğunu anlıyorsunuz.
Bilimkurgu edebiyattan insan Matrix vari bir heyecan ve görsel hayal gücünü canllandırıcı bir güç istiyor ama Wells'in kitaplarında bu yok,çok sağlam felsefeler ve kurgular var ama eğlence yok.Ama okuduğunuzda "vay be"dediğinizde doğru.Bilimkurgu severler bence kaçırmasın ve benim gibi de geç kalmasın derim.iyi pazarlar olsun🙆‍♀️🙆‍♀️

arka kapak:


H. G. Wells’in yazdıkları insanı kendine hayran bırakan ve hiçbir zaman tam olarak kavrayamayacağımız türden.”
–Orson Welles

“Bay Wells’in eserleri zamanın eskitemeyeceği ve gerçekleşmesi pek de imkânsız olmayan hikâyeler anlatıyor.”
-Jules Verne-

“Her nesil Dünyalar Savaşı’nı kendi deneyimlerinin ışığında yeniden okuyup yeni bir şeyler öğrenebilir.”
-Arthur C. Clarke-

“BU BİR SAVAŞ DEĞİL. HİÇBİR ZAMAN SAVAŞ OLMADI; İNSANLARLA KARINCALAR ARASINDAKİ BİR SAVAŞTAN DAHA FAZLASI DEĞİL BU.”

H. G. Wells, bilimkurgunun atası, türe adını altın harflerle yazdırmış en büyük yazarlardan. Zaman Makinesi, Görünmez Adam, Doktor Moreau’nun Adası gibi eserleri ve düşünceleriyle âdeta zamanın ötesinden gelen bir yazar olan Wells, Dünyalar Savaşı’nda istila altındaki umutsuz ve çaresiz bir gezegenin hikâyesini anlatıyor: Dünya’nın.

Gökyüzünden İngiltere’nin güneyine düşen silindirlerin yarattığı merak hemen sonra yerini korkuya bırakmıştır. Dünya, Mars’tan gelen canlıların istilası altındadır. Henüz ne olduğunu anlayamadan Marslılar tarafından katledilmeye başlayan insanlar, var güçleriyle karşılık vermeye ve direnmeye çalışırlar.

Uzaylıların kontrolü altındaki İngiltere’de adsız anlatıcının tanıklıkları, insanlığın kaygı verici ümitsizliğinin ve hayatta kalma mücadelesinin karanlık bir portresini çizer. İnsanlığın Dünya üzerindeki binlerce yıllık hükümdarlığı son mu bulacaktır, yoksa bir kurtuluş ihtimali var mıdır?

Arthur C. Clarke’ın önsözüyle, Henrique Alvim Corrêa’nın çizimleriyle...

tom curuise'nin başrolünde oynadığı 2005 yapımı ve 6,5 imdb puanlı bir de uyarlama filmi 
var amma ben tom amcayı sevmediğimden filimden uzun uzun bahsetmeyeceğim hatta şöyle bir değinip geçeceğim :) .kitabı okuduktan sonra filmini de izlediğimde zaten hiç beğenmedim ama kitabı hayal edebilmek adına işe yaradığı da kesin.

sevgiyle kalın...

4 yorum:

  1. Merak ettim ama okumaya da çekindim biraz nedense :) İnsan filmini izleyince kitap okurken içine girdiği dünyanın bambaşka olduğunu görünce hayal kırıklığına uğruyor. Ben her defasında "Aaa, ben hiç böyle hayal etmemiştim." diyorum, içim buruk oluyor.
    Emeğinize sağlık, sevgiler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kitabın filmi filme çok sadık kalmamış zaten bu anektodu eklemeyi unutmuşum:/ Çoğu film kitaptan sonra gerçekten hayal kırıklığı olabiliyor..Yüzüklerin Efendisi unutulmayacak bir film serisiydi mesela:) Valla kitap çok keyif vermiyor ama okumaya değer;)

      Sil
  2. bu adamı seviyorum. ne yazsa okunurlardan birisi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende ikinciye okuyorum.Çok keyifli değil ama kitaplarında ki bilimkurgu ve felsefe on numara :))

      Sil

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails