29 Mayıs 2019

mantıkut tayr,feridüttin attar...


#mantıkuttayr#feridüddinattar'a ait İslam edebiyatının en önemli edebi eserlerinden biri.Tasavvufi unsurları içeren bu alegorik ezer Batı edebiyatındaki fabllara örnek verilebilir.Attar vahdet-i vücud öğretisini Hûdhúd kuşunun (derviş/insan) Simurg'u(Tanrı) bulma hikayesi,yolculuk aşamaları üzerinden anlatmış.Bendeki kitap Kaknüs Yayınlarına aitti ve onlarca nesir hikayeden oluşuyordu.Ben okurken çok sıkıldım belki nesir şeklinde bir çeviri olsaydı daha etkili,dokunaklı ve keyifli olabilrdi.
Kainatta hiç bir şeyin gerçek varlığı yoktur,her şey Tanrı'da başlar ve Tanrı'da son bulur,tek gerçek varlığa/vücuda sahip varlık Tanrı'nın kedisidir...
Eee artık bu eserle Tanrı'da yok olmak size kalmış...


arka kapak:

4724 beyitten oluşan mesnevi tarzında yazılmış bu eserde Attar, insanın hakikati bulma çabasını anlatır. Hakikat yolunun yolcuları kuşlarla simgelenmiştir, her biri ayrı bir insan karakterini temsil eder. Hüdhüd kuşu, bu kuşların önderi, yani mürşididir. Aradıkları simurg adlı efsanevi kuş ise, Allah´ın zuhur edip aşikar olmasıdır. 
Başlangıçta Simurg´a kuvuşmak isteyen kuşlardan kimi yola çıkmak istemez, kimisi ise yarı yolda vazgeçer ya da yolun güçlüklerine dayanamayıp ölür. Vahdet-i Vücud´a ulaşanlar ise, ´halkın Hakk´ın zuhuru, Hakk´ın halkın bütünü olduğunu´ idrak edecektir.

kitapla kalın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails