14 Mayıs 2019

matrix ve felsefe ,william irwin...


Uzun bir aradan sonra #matrixvefelsefe'yi ikinciye okudum.Kitabı çok ama çok sevdiğim bir arkadaşıma hediye ettiğim için kendime yeniden almıştım o yüzden yeniden satırları çizmek keyifli oldu.Kitap film üzerine kurulmuş ve pek çok felsefe profunun makalelerinden oluşuyor.Ama yazılar Matrix'in similasyon ve Zion dünyasının gerçekliği üzerine oluştuğu için bence eksik kalıyorlar.Bu ayrıntıyı kitabı ilk okuduğumda fark etmemiştim ki bende Zion dünyasının yine bir similasyon olduğunu bilmiyordum.Bu ayrıntıyı öğrenince bence tüm yazılar esprisini kaybediyor.Yinede çık keyifli bir felsefe kitabı.Filmi seviyorsanız ve frlsefeyle de alakalıysanız muhakkak ıkuyun derim.
Sahi "Gerçek nedir?"....

arka kapak:

Seçim sana ait ve hayatının sonuna kadar sonuçlarıyla yaşamak zorunda kalacaksın. Mavi hapı alıp, elindeki bu kitabı rafına geri koyup Matrix’i sadece bir film olarak düşünmeye devam mı edeceksin yoksa kırmızı hapı alıp tavşan deliğinin ne kadar derinlere uzandığını keşfe mi çıkacaksın?
Etrafımızdaki dünya göründüğü kadar gerçek mi yoksa beynimiz hepimizin inandığı bu hayal ürünü dünyayı mı yaratıyor? Bu eski muamma, Keanu Reeves’in oynadığı kült film Matrix ile tekrar gün yüzüne çıkıyor.
Matrix şimdiye kadar yapılmış en felsefi filmlerden biridirve olay örgüsünün her bir adımı bir bilmece. Bildiğimiz dünya sadece düşlerimizden ibaretse bu, rüyaları gerçek mi yapar? Kendi dünyamızdan çıkıp daha gerçek fakat daha çirkin bir dünyaya geçiş yapma şansımız olsa, -kırmızı hapı almak- bu fırsatı kaçırmak ahlaki bir başarısızlık mı olur? İnsanlar kendilerinden üstün elektronik mekanizmalara değer verir mi? Beyin vücutsuz ya da vücut beyinsiz yaşayabilir mi?
Matrix ve Felsefe kitabında, profesyonel filozoflar Matrix filmini birçok açıdan ele alıyorlar: Metafiziksel, epistemolojik, etik ve estetik olarak. Bu karmaşık sanat eserinin gizli derinliklerini açığa çıkarıyorlar ve çoğunlukla da rahatsız edici gerçeklere ulaşıyorlar. Kırmızı hapı alanlar “gerçek dünyaya” asla aynı şekilde bakamıyor.

kitapla kalın dostlar..

3 yorum:

  1. Momo'yu ben de çok beğenmemiştim. Tanıtım için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. hımm sevdiğin konular ivit :) severim evet ama bu matrix felsefesini pek de anlayabilmiş değilim yanii :) anlamadan pek seviyom ama :)

    YanıtlaSil

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails