27 Ağustos 2015

alice harikalar diyarında ve felsefe..


alice harikalar diyarında 1999 filmini izlerken bir yandan da felsefe kitabı okuyordum ve şöyle demiştim kendi kendime:alice mi felsefeye yakışıyor yoksa felsefe mi alice?
sanırım ikisi de birbirine yakışıyor.
yeni keşfettiğim ve şuanda satın almak için listemin başına aldığım bu kitabı size tanıtmak istedim.

alice harikalar diyarında ve felsefe


alıntı:
Tavşan deliğinin ne kadar derine gittiğini görmek ister misiniz?
Çekici bir teklif gibi duruyor… Lakin derinlerde karşılaşacaklarınızın Alice’nin masalsı kahramanlarına benzeyeceği konusunda kimi şüphelerimiz var.  Ve bu yolculukta sevimli beyaz bir tavşanın sizin tek eşlikçiniz olmayacağına şimdiden kesin gözüyle bakabilirsiniz. Ayrıca bir eşlikçi size ne kadar yardım edebilir? Yolda rastladığınız nargile içen mavi tırtıllarla, domuza dönüşen bebeklerle, başları kaybolduktan sonra bile gülüşleri havada asılı kalan kedilerle ve zaman ile konuşan çılgın bir şapkacıyla, siz, bizzat kendiniz karşılaşmadığınızda, yani onları size hep bir başkası tanıtıyorsa, onlarla gerçek bir karşılaşma yaşadığınızı düşünebilir misiniz? Peki ya bilgece konuşan kediler ve yol gösteren gizemli tavşanların şimdi ve burada gündelik deneyimlerinizi kuşatan, insanlar da dâhil, tüm varolanlardan daha tuhaf mı olduğunu düşünüyorsunuz?
Şimdi bu soruları bir kez de Kadın olarak düşünün. Sorularınız misliyle çoğalacak ve cevaplarınız dehşetengiz biçimde farklılaşacaktır. 
Alice Harikalar Diyarında ve Felsefe, Tuhaf daha da Tuhaf işte bu sorularınızın çoğalması için titizce hazırlanmış bir çalışma. İddialı olacak ama belki de alanının en iyisi…

Charles Lutwidge Dodgson’un, namı diğer Lewis Caroll’un 1865 yılında yazılan Alice Harikalar Diyarında’sı 150 yıldır bir masal anlatıyor. Ve her masal gibi tekrar tekrar yazılmaya müsait; ama bu yeniden-üretim şimdilerde sadece bir kurgu değil. Kadınlar artık öykülerini sokakta ve mücadele içinde yazıyor.   

ilk fırsatta alınacak lisemin ilk sırası:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails