9 Ağustos 2016

dune,frank herbert


 muazzam bir bilim kurgu romandı.bence tamamen seriyi bilen ve merak edenlere yönelik bir kitaptı.öyle açlık oyunları gibi al hemen oku sonra da  amanda ne sürükleyici bir kitap ya da film de türden bir roman değildi.
bir tarih,bir coğrafya,bir ekoloji,bir din oluşturuluyordu.tıpkı yüzüklerin efendisinde olduğu gibi.
okunması ğır bir kitaptı.kitap boyunca kitabın sonunda ki ekler bölümünü ziyaret ede ede okuyorsunuz kitabı.yoksa anlamanız oldukça güçleşiyor.bir de elimde ki kitabın cep bol olduğunu hesaba katınca on günden fazla bir zamanda anca okuyup bitirdim.tabi kitap 638 sayfa o da ayrı.
yine de yazarın kalemine hayran kalmamk elde değildi.ben kitaba hayran kaldım ve bilim kurgu meraklılarına kesinlikle öneririm.bu seriyi okumayan bence bilim kurgu sevdiğini de bilim kugru okuduğunu da kesinlikle iddia etmesin.kült olmuş bu eser bilim kurgu fanatiklerinin kütüphanelerine kazandırılmalı.

 arka kapak:
İmparatorluk Takvimine göre yıl 10.191. 

Halkının Dune dediği Arrakis gezegeni yıllardır gaddarlığı ve acımasızlığıyla tanınan Harkonnenlerin elinden kurtulup Atreides Hanedanının yönetimi altına girdi. Baron Vladimir Harkonnen bu yenilgiyi kabul edecek mi? Konsey'e bağlı Büyük Hanedanların çok sevdiği ve doğal olarak diğer güçlülerin kıskançlığını kazanan, adil namıyla tanınan Kızıl Dük Leto Atreides, yönetimini üstlendiği bu yeni gezegende de başarılı olabilecek mi? O gezegen ki evrendeki en değerli maddenin, melanj denilen baharatın elde edilebildiği yegane kaynak. Kızgın güneşinin kavurduğu çöllerinde yaşayan, gezegenlerini sulak bir yer yapabilme hayaliyle yaşayan bir halk; insanlık tarihinin görebileceği en iyi savaşcılar, çölün özgür halkı Fremenler... kendilerini Cennete götürecek olan liderlerini, mesihlerini bekliyorlar. 

Binlerce yıldır süren Atreides laneti bir kez daha yaşanacak... Güce sahip olma duygusunun etrafında girdaplanarak gelişen entrikalar, savaşlar ve ihanetlerin arasında Dune tarihinin sayfaları açılıyor...


 vikipedi:
DuneFrank Herbert'in (1920-1986) Hugo ve Nebula ödüllerini almasını sağlayan ve tüm dünyada on beş milyondan fazla kopyası satılan 6 kitaptan oluşan bilimkurgu roman serisi;
Arthur C. Clarke'ın ifadesiyle, "Yüzüklerin Efendisi ile kıyaslanabilecek tek şaheser kurgu romandır."
Seri, bütünü düşünüldüğünde insan doğası; dinsiyaset ve ekonomi kurumları, liderlik olgusu; erkek, kadın, cinsellik kavramlarına dair muhteşem denebilecek sosyolojik, psikolojik ve felsefi tahliller ve gözlemler içerir.
Bir bilim kurgu romanından beklenmeyecek ölçüde felsefi bir derinliğe sahiptir. Serinin tamamına yayılmış aforizmalar, eserin özenle oluşturulmuş özgün kurgusu ile birleştirildiğinde 3500’e yakın sayfası ile 6 kitaptan oluşan artık dünya çapında bir kült haline gelmiş tek bir eser ortaya çıkar.
Serinin ilk kitabı olan Çöl Gezegeni Dune 1965, son kitabı olan Dune Rahibeler Meclisi ise 1984 yılında yayımlanır. Frank Herbert’in 1986 yılında ölümü ile üzerinde çalışılan 7. Dune kitabı tamamlanamaz.
Çöl Gezegeni DuneDavid Lynch tarafından 1984 yılında sinemaya da aktarılmıştır.
Seri, islam terminolojisine ait birçok kavramı ve bakış açısını içinde barındırması ile de dikkat çeker;
"Allah’ın emri gelir; Sakın acele etme. Yol gösteren Allah’tır; kimi yolunu şaşırır."
"Ben de hizmetkarım… Efendim ise Rahman ve Rahim olan Allah. “Biz, onların boyunlarına halkalar geçirdik. O halkalar çenelere kadar dayanmaktadır. Bu yüzde kafaları yukarı kalkıktır. Önlerinde bir set ve arkalarında bir set çektik de onları kapattık, artık göremezler…” Eski Fremen dininde böyle yazılıydı."
  1. Çöl Gezegeni Dune (Dune, Desert Planet)
  2. Dune Mesihi (Dune Messiah)
  3. Dune'un Çocukları (Children of Dune)
  4. Dune'un İmparator Tanrısı (God Emperor of Dune)
  5. Dune'un Sapkınları (Heretics of Dune)
  6. Dune Rahibeler Meclisi (Chapterhouse: Dune)



tüm bilim kurgu hayranlarının muhakkak okuması gereken bu seriye başlamış olmanın heyecanı ve gru içerisindeyim zira yıllardır okumayı istediğim bir seriydi..

film ile dizi arasında fremenler konusunda bir ayrıntı dikkat çekiciydi zira kitabı okurken çöl halkı fremenlerin arap olduğunu çok rahat anlıyorsunuz çünkü yazar gazetecilik yaptığı yıllarda uzun seneler orta doğu'da yaşamış olduğu için arap kültüründen ve islam dininden oldukça etkilenmiş bu da kitaba yansımış tabi ki filmden fremenler hakkında bu ayrıntının altı çok çizilmese de dizide çok daha açık belirtilmiş.






#duneserisi#yuzuklerinefendisi serisine denk gösterilen tek eser.Ama bu kitabı okurken #bilimkurgu'dan çok acaba #fantastik bir kitap mı dedirtti
bana.Çok fazla kişi kitabı
bilmediğinden konusuna 
değinmek ne kadar doğru olur bilemiyorum ama ikinci kştapta Muadibin hayatını yakından görüyoruz.Olaylar ilk kitapta kaldığı yerden ama on iki yıl sonrasından devam ediyor.Artık yeni bir
imparatorluk kurulmuş ve saray entrikaları başlamıştır.Dune'yi özel yapan yazarın oluşturduğu gezegen ekolojisi,dil ve hanedanlık tarihi.Yazar Frank Herbert uzun yıllar Orda Doğu'da gazetecilik yapmış ve Arapçadan ve Araplardan oldukça etkilenmil.Kitapta oluşturulan dil ve ırkkarda bunu açık bir şekilde görüyorsunuz.David Lynch'in 1984 yılı uyarlamasında bu Arap esinlenmesinin üstü ciddi şekilde örtülmüş.Ayrıca Muadib-Mesih'i hayranı olduğum aktör Kyle Maclachan oynadığından kitabı okurken gözümde hep o canlandığı için kitabın sonu beni fazlasıyla şoke etti ve üzdü.Hiç beklemediğim bir sondu.Bilimkurgu olsun fantastik olsun Yüzüklerin Efendisinden sınra en sevdiğim seri.Çok uzun zamandır okuma listemdeydi ve ikinci kitabı bitirdiğim için mutluyum.Ama Kabalcı Yayınları ister kitabı büüüyük boy ister xep bassın hep büyüteçke okuyorum.😞


İmparatorluk Takvimine göre yıl 10.206.

Paul Atreides, Fremenlerin Müeddib'i, binlerce gezegene hükmeden Bilinen Evren'in imparatoru, Fremenlerinin giriştiği kutsal savaşın, cihadın tartışmasız galibi haline gelmişti. Bir zamanlar çölün derinliklerine kaçan küçük bir soyluyken, şimdi ölçülemez dinsel güce sahip bir mesih ve gelecek görüşüne sahip bir kâhin ya da binlerce gezegendeki milyonlarca insanın ölümüyle sonuçlanan cihadın eli kanlı, zalim hükümdarıydı. Oysa onun tek istediği evrene yayılmış insanlara daha fazla zarar vermeden, bunca karmaşanın ortasında kendi yolunu bulmak ve huzur içinde yaşamaktı.

Yine de değişmeyen gerçekler vardı ve binlerce yıldır sürüp giden Atreides laneti hala varlığını hissettiriyordu... Güce sahip olma duygusunun etrafında girdaplanarak gelişen entrikalar, savaşlar ve ihanetlerin arasında Dune tarihinin sayfaları açılmayı sürdürüyor...

Kabalcı Yayınevi Dune tarihinin klasik serisini, Frank Herbert'in milyonlarca satan olağanüstü destanını bir kez daha dilimize çevirdi.
(Arka Kapak)


frank herbert

vikipedi
Frank Patrick Herbert (8 Ekim 1920 - 11 Şubat 1986), ABD'li bilim kurgu kitapları yazarı.
Tacoma Washington'da dünyaya gelmiştir. Küçüklüğünden beri yazar olmak istemiştir. 1938'de üniversiteden mezun olmuş, 1939'da Glendale Star adlı gazetede yazarlık kariyerine başlamıştır. İkinci Dünya Savaşı sırasında yazarlığa altı ay kadar ara vermiş ve Amerikan Donanması'nda fotoğrafçı olarak çalışmıştır, ancak bu görevi sağlık sebepleri ile ordudan ayrılması
Frank Herbert'in roman yazarlığı kariyeri 1955'te yazdığı Denizdeki Ejderha (The Dragon in The Sea) ile başlamıştır. Adını duyuran ve en önemli eseri olan Dune serisi için ilk araştırmalarına 1959 yılında başlamış ve kitabı tamamlaması altı yıl sürmüştür.
Dune adlı ünlü bilimkurgu serisi ile tanınır.
gelelim filme


vikipedi:
Dune 1965 Frank Herbert'ün romanından, 1984 yılında sinemaya uyarlanan, yönetmenliğini David Lynch ve başrollerini Kyle MacLachlanStingJose FerrerVirginia MadsenLinda HuntPatrick StewartMax von SydowSean Young ve Jürgen Prochnow'nun paylaştığı bir Bilim kurgu filmidir.
Evrenin ileriki zamanlarında baharat ("spice") ya da "melanj" denilen bir madde insan ömrünü uzatmakta ve zamanın uzay yolculuğu tekeli olan Uzay Loncası'nın ("The Spacing Guild" ya da kısaca "The Guild")uzayda yolunu bulmasını sağlamaktadır. Bu madde evrende yerli halkın "Dune" adını verdiği Arrakis adındaki tek bir gezegenden çıkmaktadır. Evrende büyük hanedanlardan olan Atreides ve Harkonnen'lerin arasındaki kan davasına bu sistem de katılmak üzeredir. Atreides dükü I. Leto buraya çağırılır ve bu gezegeni yönetmesi istenir. Oğlu Paul ise küçüklüğünden beri gizli bir rahibeler örgütü olan Bene Gesserit'in planları dahilinde eğitilmiştir. Arrakis'te Atreides Evi'ne karşı düzenlenen komplodan sağ çıkan Paul ve annesi Jessica yaşam koşullarının çok zor olduğu Arrakis çöllerine kaçarlar ve gezegenin yerli halkı olan Fremenlerle yaşamaya başlarlar. Fremen efsanelerinin başrahibesi ve dış dünyalı kurtarıcı olarak görülen Paul bir Fremen olur ve Muad'Dib adını alır. Fremenleri örgütleyerek Arrakis gezegenini ele geçirir babasının intikamını alır. Evrendeki en geçer akçe olan baharı elinde tutmasıyla büyük bir imparatorluk kurar ve büyük bir devrim başlatır. Ayrıca Bene Gesserit'lerin Kuisatz Haderah'ı (Kwisatz Haderach) olur. Yani geleceği görebilen bir insan haline dönüşür ama maceraları aslında daha yeni başlamaktadır.

1984 yılı yapımı filmin imdb puanı:6,6
david linch'in imzasını taşıyan film izlenilmeye değer.
hem kitabın ruhunu hem de linch filmlerinin ruhunu  yansıtmayı başarmış bence film.





trailer


gelelim diziye.



kitaba bir de dizi film çekilmiş.
gelelim diziye ki ben daha iki bölümünü izledim.


ufak bir ayrıntı dizi türkçeye çevrilmemiş.
2000 yılına ait dizinin imdb puanı:7,1
görsel açıdan tabi çekildiği yılı da hesaba katarsak filminden çok daha zengin bir içerik vad ediyor.



trailer


diziyi buradan orjinal diliyle izleyebilirsiniz.,


serinin diğer kitaplarını okudukça kitaplara çekilen diğer filşm ve dizileri sizinle paylaşacağım.
keyifle izleyin,keyifle okuyun....








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails