#Voltaire #Candide'yi Alman filozof #leibniz'in iyimserlik felsefesini eleştirmek için yazmış.Leibniz'in felsefesi de #gazzali'nin "mümkün dünyaların en iyisi" felsefesinden etkilenerek ortaya çıkmıştır. Yani tüm kitap bir Leibniz eleştirisi hal böyle olunca da
Gazzali'den,Leibniz'den,yeter sebep ilkesinden,mümküncülük felsefesinden haberiniz yoksa kitap koca bir macera kitabını geçmez okuyucu için.Aslında Volaire'nin bu felsefeye eleştirisi çok yerinde olsa da Leibniz ve Gazzali'den (ve genel olarak felsefenin) metafizik düşüncelerini bilmeden bu denli alabildiğine eleştiri yapmamak belki daha doğru olur ancak Voltaire'i de taktir etmemek elde değil, bir felsefeye ya da filozofun düşüncesine bir tehaffüt yazarak da eleştirisini yöneltebilirdi ama o Gulüver'in Seyehatleri tadında#geothe'nin #faust'tunu yad edilecek türden bir edebi felsefi eser oluşturmuş. O yüzden Leibniz'in #monodoloji'sini okumadan Candide'yi okumayın derim aksi taktirde sadece bir roman okumuş olursunuz.
Bu arada geçen kış okuduğum Monodoloji'yi de tüm felsefe severlere öneririm,katıksız bir #metafizik kitabı. .
karşılaştığı tüm olumsuzluklara karşın (zorla orduya alınıyor, kırbaçlanıyor, dolandırılıyor, soyuluyor, sevgilisinden koparılıyor, Engizisyon tarafından işkenceye uğratılıyor, vs.vs.) yaşam sevgisini yitirmeyen ve güzel bir yaşam sürebileceğine inanan saf bir delikanlının öyküsünü anlatıyor. Sonunda Candide sevgilisi ve yardımcılarıyla yalnızlığa çekilince, gerçek mutluluğun aşırı idealizm ya da bulanık bir metafizikle değil, "kendi ufak bahçesini ekip biçmekte yarattığını fark ediyor.
(Tanıtım Bülteninden)
candidde operası
candide sesli kitap,ingilizce
keyifli okumalar...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
yorumlarınız için teşekkür ederim :)