6 Mayıs 2017

seçilmiş yakınlıklar,geothe...


#Geothe'den edebiyat tarihinin en önemli eserlerinden biri sayılan bu eseri evlilik,kişisel seçim ve güzellik üzerine bir roman.Okunması kolay drğildi ben sıkıldım ama düşünceleri karakterler üzerinden anlatması,evlilik irdelemesi,tasvirleri çok güzeldi Aldığı övgüleri hakediyor.
Ağır bir roman yani okudum bitti denecek türden değil.
Romanın sonu Geothe'den beklediğim gibi hüsranla sonuçlansa da en sevdiğim,hayranlık duyduğum yazar olmaya devam ediyor.


arka kapak:

Goethe'nin evlilik ve birliktelik üzerine uzun yıllardır başyapıt olarak kabul edilmiş romanı Seçilmiş Yakınlıklar, kendi hallerinde yaşayan bir çiftin, iki ziyaretçinin evlerine gelişiyle bozulan huzurlarını anlatıyor. Çiftin evlilikleri beklenmedik duygular ve yasak bir aşkla huzurunu kaybediyor.

Goethe, Seçilmiş Yakınlıklar'ı kendi özel hayatındaki karmaşıklıklardan esinlenerek yazmıştır. Karakterlerin farklılıkları, romanda sürekli karşıt düşüncelerin çarpışmasına ve bu düşüncelerin vücut bulmasına sebep olur; okurun katılmak isteyeceği bir tartışma ortamı yaratılır.

Walter Benjamin'e göre Seçilmiş Yakınlıklar yazılmış en önemli eserlerden biridir ve Goethe'nin sanat teorisiyle birleşince yalnızca edebiyatın değil, güzellik üzerine simgesel düşüncenin de en önemli eserlerinden biri haline gelmiştir. 

"Çünkü düşünce, güzelin hakikiliğinin gizlenebileceği bir alandır ve onun içinde filizlendiğinde başka hiçbir şey anlamlı değildir."
-Walter Benjamin-
(Tanıtım Bülteninden)


keyifle kalın..

1 yorum:

  1. Merhabalar,

    Alman edebiyatçı Goethe’nin kaleminden en sevdiğim yirmi aforizmayı okumanız için sizinle de paylaşmak isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/goetheden-20-etkileyici-aforizma/

    Beni en çok etkileyen şu alıntı olmuştu:

    ‘’İnsan kendine inanmaya başladığı an Tanrı da yardımına koşar.’’

    Keyifli okumalar dilerim,
    edebiyatla ve sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails