6 Ocak 2018

nikomakhos'a etik,aristotales...



#aristotales'i hep zor okunacak bir filozof olarak düşünürdüm ama Atinalıların Devleti'ni okurken yalın tarihçi dili bu düşüncemi kırmıştı.
#nikomakhosaetik'te bir ahlak kitabı olmasından sanırım gayet rahat okunan bir kitap.Antik Çağ tarzı kitaba damgasını vuruyor ve etik konular sohbet tarzında teker teker ele alınıyor.#Platon'la birlikte gelmiş geçniş en büyük iki filozofdan biri kabul edilen #aristo Antik dönem uslubuyla bir öğretmen edasıyla dostluk,adalet,kötü huylar,iyi-kötü,mutluluk vb gibi pek çok konunun etik açıdan belini kırıyor.Yer yer sıkılsam da yine de keyif verici bir eserdi.


arka kapak:
Aristoteles, Antikçağ felsefesinin en önde gelen filozofudur. Benzer düzeyde bir felsefeye İlkçağda sadece Platon’un erişebildiği kabul edilir. Antikçağa damgasını vurmuş olan Aristoteles, pek çoklarına göre tüm çağların en büyük birkaç filozofundan biridir. Bilim ve felsefede onun başarmış olduklarıyla rekabet etme ümidi besleyebilen insan sayısının bir elin parmaklarını geçmediği hemen herkes tarafından kabul edilir.
Aristoteles, mantık, doğabilimleri, metafizik, psikoloji, etik ve siyaset felsefesi gibi pek çok alanda eser vermiştir. “Aristoteles külliyatı” olarak geçen, özgün haliyle Grekçe 1462 sayfadan oluşan eserler bütünü, derslerinin, kendisi ya da öğrencileri tarafından tutulmuş notlarından oluşur.
Aristoteles’in, oğullarından biri olan Nikomakhos’a ithafen kaleme aldığı Nikomakhos’a Etik, 10 bölümden oluşmaktadır. Aristoteles bu kitapta, iyinin ve iyinin amacı olan mutluluğun ne olduğundan, karakter ve düşünce erdemlerinden bahseder. Bunların duygularımızla ve eylemlerimizle bağlantılı olduğunu ileri sürer. Erdemler arasından özellikle cömertlik ve adalet üzerine vurgu yapar. Erdeme yaklaşmak, aynı zamanda erdemsizliğe yol açacak kötü alışkanlıklardan uzak durmayı gerektirdiğinden bunların da incelenmesi gerektiğini önerir. Erdemden ayrı düşünülemeyecek olan dostluk ve nihai olarak yararlı ve yararsız hazların ele alınmasıyla kitap tamamlanır.
Toplumsal bir etik anlayışına sahip olan Aristoteles, etiği “en yüce bilim” şeklinde değerlendirdiği politikanın bir alt alanı olarak görmektedir.


felsefeyle kalın....

2 yorum:

  1. felsefe seviyon sen ki :D efendimiss ne severse biz de severiz demeyi istesem de felsefeye el atmaktan korkuyorum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok seviyorum kıymetlimisss:)
      Kuyuya bi düştün nüü daha çıkanıyosun ki :))

      Sil

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails