27 Ocak 2018

tanrı parçacığı,caner taslaman...


Tanrı Parçacığı ikinciye okuduğum ve ikinci okumamda daha çok şey öğrendiğim,anladığım ve beğendiğim bir bilim felsefesi kitabı oldu.#canertaslaman hoca bu kitapta 1964'te Peter Higgs'in "Hihgs Alanı"keşfiyle ortaya çıkan temel parçacıkların,her yerde mevcut olan bir alan ile sürekli etkileşimleri sonucu kütle kazandıklarını açıklayan modelinin ardından daha sonra Higgs Bozonu,Higgs Parçacığı ve en nihayetinde Tanrı Parçacığı adını alan buluşu üzerinde ki yanlış anlaşılan felsefi yanlgıları düzeltiyor.
1993'te Nobel Ödüllü fizikçi Leon Lederman'nın "God Patricle/Tanrı Parçacığı"adlı kitabında Higgs Bozonu'na "Tanrı Parçacığı" adını verdiğini söyler ve asıl istediği şeyin ise "Tanrının Cezası Parçacık"ismini vermek olduğunu da belrtir.Çünkü bu parçacık fizik açısından çok önemli olmasına rağmen bir türlü deneysel olarak doğrulanamamıştır.Bu spekülasyonun üzerine teistler işte tanrı kanıtlandı derken,ateistler bu buluşun ardından tanrıya gerek kalmadı derler.Işte kitapta bu noktadan hareetle bu felsefi yanılgıları düzeltmek adına kaleme alınır.Çok güzel bir felsefi risaledir ve zaman ayırmaya da değer.

arka kapak:

Günümüzde modern bilimin çok tartışılan konularından, Tanrı Parçacığı deneyi nedir? Tanrı Parçacığı gerçekten bulundu mu? Tanrı parçacığı neyi kanıtlar? Tanrı parçacığı ve dinin nasıl bir ilişkisi vardır? Higgs Bozonu ne demek? Higgs alanı nedir? v.b. sorulara cevap arıyorsanız, Caner Taslaman'ın, Tanrı Parçacığı ile ilgili makalesinden kitaba dönüştürülen bu çalışmayı tavsiye ediyoruz. 

Arka Kapak Yazısı: "Tanrı parçacığı nedir? CERN'de yapılan milyarlarca dolara mal olan deneysel çalışmalarla hangi sonuca ulaşıldı? Bu parçacığın var olması Tanrı'nın var veya yok olması anlamını taşımakta mıdır? 

"Boşlukların tanrısı" yaklaşımları neden kullanılmamalıdır? Stephen Hawking hangi hususta yanılmaktadır? Tanrı Parçacığı ve Tanrı'nın gizliliği arasında kurulacak analoji nasıl ufuklar açabilir? Evrenin akılla anlaşılabilecek bir yapıya sahip olmasından ve insan zihninin evreni anlayabilmesinden ne tür sonuçlar çıkarmalıyız? Bilimlerin temel sorunlarını anlamada felsefeye düşen rol nedir? Bilim hangi sorulara cevap veremez? Bu ve benzeri soruların cevaplarını merak ediyorsanız bu kitapçığı okuyunuz. "

keyifle kalın...

2 yorum:

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails