27 Ocak 2018

koznik üçleme,c.s.lewis...

kozmik üçleme



sessiz gezegenin dışında


#kozmikuclemebilimkurgu tarihinin en önemli eserlerinden biri sayılıyor ve benim de çok uzun bir zamandır okumayı istediğim bir seriydi.Yazar #cslewis Ortaçağ ve Rönesans İngilizcesi profesörü ve Tolkein'nin yakın arkadaşlarından biri.Ingiltere'nin en saygın popf.ları kabul edilen Tolkein (Yüzüklerin Eendisi),
C.S.Lewis(Narniya Günlükleri ve Kozmik Üçleme),Carl Lewis,Owen Barfield'le birlikte Inkilings adını verdikleri bir grup kurarlar ve bilimkurgu ve #fantastik düşüncelerini hem paylaşıp hem birbirlerini düşünceleriyle etkileyerek ortaya unutulmaz eserler çıkarırlar.
Kozmik Üçleme,Narniya Günlüklerine nazaran çok az bilinen eseri yazarın.Kitap daha çok Mesihçilik hikayesi.Dil profesörü olan Ransom ,ki adı fidye manasına gelir,
tesadüfler sonucu(anlatırsam spoiler olur🙊)kendini Malacandra gezegeninde bulur ve orada Pfifitriggi ve Hrossa halklarıyla tanışır.Dil profu olmasindan mütefellid dillerini çabucak kavrar. Kendini iyinin ve kötünün savaşı içinde bulan profesör bu halklara Tanrı'yı anlatmayı bile düşünür.
Muazzam bir hayal gücüne sahip kitabın tasvirlerinin çoğunu kafamda canlandırmakta çok zorlandim (tabi bunda 18 saaten fazla süren otobüs yolculuğuna bir gün arayla çıkmak zorunda kalmamda etkiliydi ki🙈)Kendinden sonra gelen pek çok bilimkurguya kaynaklık eden eserin yazarıda ciddi mana da Gülüver'in Gezilerinden ve Aya Yolculuk eserlerinden etkilenmiş.Zaten yazar okuyucusundan özellikle W.G.Wells'e benzerlikler bulurlarsa diye de başından özrünü diliyor.😉Özellikle uzay gemisi ve uzay yolculuğunda ki anlatımlarında ki gerçekçi yaklaşımı beni etkiledi.Öyle bilimkurgu filmlerindeki gibi herşey tozpembe bir romantizim içinde kurgulanmamış.Sözün özü #bilimkurguseviyorsanız bu üçlemeyi okumazsanız ayıp ederseniz derim.😁
🍵
🍵

arka kapak:


Elinizdeki kitap gerçek bir bilimkurgu klasiğidir ve onun öndeki kahramanı Dr Ransom, Cambridge'li bir akademisyendir. Onu kaçırıp başka bir gezegene götüren kişilerin amacıysa o dünyanın hazinelerini yağmalayıp Ransom'ı oradaki yaratıklara kurban olarak vermektir. Ama öykü elbette ki rayından çıkacak ve o dilbilimci geldiği "sessiz gezegenin" trajik öyküsünü, evrenin her yerinde bilinen biçimiyle çürümüş ve kaybolmuş Yerküre'nin macerasını öğrenecek, o korkunç gerçekle yüzleşip satırarası kahramanlarının yüzyıllardır üstlendiği sorumluluğu anlamak zorunda kalacaktır. 

"Seninle ben ilk karşılaştığımızda karşılaşma süreci çok kısa bir sürede olup bitmişti ve bu hiçbir şeydir. Biz şimdi o karşılaşmayı hatırladıkça bir şeyler gelişmekte. Ama hâlâ o karşılaşma hakkında çok az şey biliyoruz. Gün gelip de ölmeye yattığım zaman o karşılaşmayı hatırladığımda ne olacak, o ana kadar geçen günlerim boyunca üzerimde ne etkiler yaratacak - işte gerçek karşılaşma budur. Senin söylediğin şey karşılaşmanın yalnızca başlangıcıdır. Bana sizin dünyanızda da şairler olduğunu söylemiştin. Peki, ama onlar sana bütün bunları öğretmiyor mu?"
clive staples lewis


Clive Staples Lewis (29 Kasım 1898 - 22 Kasım 1963) Belfast, İrlanda'da Protestan bir ailede doğan İrlandalı yazar ve öğretim görevlisi.

Clive Staples Lewis 1898'de Belfast'ta doğdu. Yazar, eleştirmen ve temelde eğitmendi. Magdelen College, Oxford'da öğretim üyeliği yaptı ve nihayetinde Cambridge'te Ortaçağ ve Rönesans İngilizcesi Profesörü oldu. Oxford'dayken Charles Williams ve J. R. R. Tolkien'le birlikte çalıştı ve her biri Hıristyan ahlakçısı olan bu üç adam alegori ve fanteziye duydukları büyük ilgi çerçevesinde bir cemiyet oluşturdular. Toplantı boyunca birbirlerine hazırlamakta oldukları işleri okudular ve ister istemez birbirlerini etkilediler. Lewis, Narnia krallığını anlattığı uzun serisiyle elliler edebiyatına damgasını vurdu. Bilimkurgu alanına asıl katkısı ise Kozmik Üçleme (ya da Ransom Üçlemesi) olarak bilinen eseridir. 1938'de Sessiz Gezegenin Dışında'yla başlayan bu üçleme dilbilimci Dr. Ransom'u merkezine alır. Ransom insanoğlunun kurtuluşu için önerilen bir fidye -ransom- olan İsa gibidir. Üçlemeye ortaçağ mitolojisi damgasını vurur. O güne kadar yapılmış en iyi tasvirlerle tanıtılan gezegenler koruyucu bir töze sahip, iyi ve güvenilir sığınaklar gibidir, çürümüş ve yitik dünyanın aksine. Hikayelere iyinin ve kötünün savaşı damgasını vurur. Lewis 1963 yılında öldüğünde ardında yepyeni bir anlatım ve anlatı biçimi bırakmış, onlarca hikâye ve derlemeyle yüzyıl edebiyatına damgasını vurmuştur.

Bazı eserlerinde N W Clerk, Clive Hamilton takma adlarını kullanmıştır.
(alıntı)

devemı gelecek...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails