23 Kasım 2017

kur'an'da tanrı ve insan,toshihiko izutsu...


#toshihikoizutsutasavvuf,zen budizmi,advaita vedanita(Hint Öğretisi) gibi konularda dünyada otorite kabul edilen ve otuzdan fazla dil bilen bir oryantalist düşünür.
Özellikle İbn Arabi'nin eserleri hakkında hazırladığı eserlerle de tanınıyor.Bu kitapta da Kur'an'da ki bazı ana kavramlar(Tanrı,insan,
vahiy,küfür,inaç vbg) semantik(anlam inceleyen bilim)açıdan ve tarihi açıdan irdeleniyor ve ayrıca Kur'an'daTanrı ve İnsan adlı çalışması da çok ayrıntılı ve emek vererek hazırlanmış bir eser ama bazı ciddi çıkmazlar içeriyor ve kasti olduğu da müslüman bir okuyucu olduğunuz zaman daha rahat anlaşılıyor.Nedir o çıkmazar?Özellikle Hz.Peygamber'i nübüvvet verilmeden önce açık açık pagan olarak değerlendirmesi.Tarihi bir gerçeklik olarak da kabul edilemez bir durum.Ama İzutsu'nun kitaplarını müslüman okuyuculardan çok Batılı okuyuculara yönelik hazırlandığını düşününce kitapta ciddi bir zihin yönlendirmedi mevcut.Bir de cahiliye dönemi Araplarını modern bir toplum gibi gösterme çabası da artık yorum biçilemez bir durumdu.😶Tamam ben dünyaca ünlü bir akademisyen değilim ama okuyan,araştıran kendi halinde bir ilahiyatçıyım ve böyle bir zihin yönlendirmesini ve İslam tarihi açısından yapılan yanılgıyı mümkünatı yok kabul edemem.Ama kitabın suponsorluğunu Rockefeler Vakfı Beşeri Bilimler Dairesi'nin yaptığını söylersem sanırım daha aydınlatıcı olur.😉Bunun sebebini aydınlatmak içinde masonluk,illuminati gibi konuların okunmadı gerekiyor.😉Bütün bunların ışığında kitap ciddi bir akademik çalışma.Kur'an'nın semantik yapısına merakınız varsa tavsiye ederim.Eleştrilerimi yöneltsemde kwyif alarak ve çok şey de öğrenerek okudum.


arka kapak:

"Keio Üniversitesi'nin yayınladığı bu kitap, Profesör Toshihiko İzutsu'nun 1962 yılının baharı ile 1963 yılında Montreal'deki McGill Üniversetisi'nde vermiş olduğu derslerden oluşmaktadır. İzutsu, evvela, bize dilbilim veya semantikle ilgili düşüncesini anlatmaktadır ki, o, Kur'an'ı bu yolla anlamayı arzulamaktadır: "Anladığım şekliyle, semantik, bir dili kullanan... insanların weltanschauung'unu ya da dünya görüşünü kavramsal yapılan analitik bir araştırmadır." Kur'an'a dair yapılmış analitik bir araştırmadır. İzutsu, kitabın ilerleyen sayfalarında, anahtar terimlerle ilgili bir araştırmanın, sadece, bu terimleri veya kavramları soyutalayarak yahut durağan unsurlar olarak görerek yapılan mekanik bir analiz anlamına gelmediğini, bilakis daha da önemlisi, Kur'an'da kullanıldıkları şekliyle, bu terimlerin canlı, bağlamsal ihtiva ettiğini bir çok örnekte vuzuha kavuşturmaktadır. Bu yüzden, bizzat anahtar terimleri anlamak ve hatta keşfetmek için, öncelikle Kur'an'ın düşünce dünyasının temel yapısını bütünüyle bilinmelidir. Bu kitabın, Müslüman olmayan ilk ciddi Asyalı ve Japon bir ilim adamının kaleminden çıktığının altını cizmemiz gerekiyor. Bu bakımdan, İzutsu'nun çalışmasını memnuniyetle karşılıyoruz ve onun Uzakdoğu'da gelişen İslami ilimler geleneğinin müjdecisi olmasını ümit ediyoruz." Fazlur Rahmankeyifli okumalar..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails