6 Nisan 2018

modern bilim tanrı var,emre dorman...


#EmreDorman hocadan modern bilmin Tanrı kanıtlaması...Onca Caner Taslaman kitabından sonra bu kitabı okumak çok tekrar efekti oluştursa da pozitivizm ve ateizmin körüklendiği çağımızda dünyaca ünlü bilim adamlarından felsefecilere kadar kainatın teizm diye bağıdığını anltan kitaplar asrımızın hastalığına umarım derman sağlar. En azından bu problem için taşın altına elini koyan hem ülkemizden hem dünyadan akedemisyenlerin olması takdire şayan.👏.Zamanımızın ünlü felsefecilerininde özellikle pozitivist bakış açısının artık tedayülde kalmadığı artık sadece bir felsefi bakış açısı olarak kaldığı ama bilinçli olarak tek doğru düşünce diye bilinçli olarak körüklendiği değerlendirmeleri ise gayet dikkat çekici.Basit ve anlaşılır felsefi ve bilim diline sahip kitabı felsefe ve bilim okumayı severlere nacizane tavsiye ederim.


arka kapak:

İnsanlık tarihi boyunca evrenin ve yaşamın nasıl ortaya çıktığı ve bu ortaya çıkışta herhangi bir amaç olup olmadığı sorusu, felsefe ve ilahiyat çevrelerinin en temel konularından biri olmuştur. Özellikle 20. yüzyılın son çeyreğinden itibaren evrenin kaynağı ve kaderi ile ilgili sorularla ilgilenen akademisyen sayısında önemli bir artış olduğu görülmektedir. Bu akademisyenler içinde ileri seviyede uzmanlık sahibi filozoflar, ilahiyatçılar ve bilim adamları bulunmaktadır. Bu modern metakozmolojistler hem mikro hem makro ölçüde pek çok soruyu gündeme getirmişlerdir: İnsan ve evren yaratılmış mıdır? Yoksa kör tesadüfler sonucu mu meydana gelmişlerdir? Evren niçin olduğu gibidir? Niçin sonu varmış gibi görünür? Uzay, zaman, madde, enerji ve bilincin, arkasındaki güç nedir? Ve bunlar neden bu kadar hassas bir denge içindedirler? Öyle ki bunların temel yapısındaki en ufak bir farklılık, yaşamın varlığını ve devamlılığını imkânsız kılacak düzeydedir. 

Evrenin varlığı için ne gibi kozmik birleşimler gereklidir ve bunlar akıllı bir yaşamı nasıl desteklemişlerdir? Belki de en büyük metakozmolojik soru Leibniz'in dediği gibi felsefî açıdan şu şekilde sorulabilir: "Neden hiçbir şey yerine bir şeyler var?". 

Evrendeki, aklın sınırlarını zorlayan karmaşık yapıya ve yaşamın ortaya çıkmasına engel olabilecek sayısız faktöre rağmen nasıl olmuştur da yeryüzünde yaşam ortaya çıkmıştır? Bu gibi sorulara cevap bulmak için özellikle astronomi, fizik, astrofizik, kimya, biyoloji, biyokimya, moleküler biyoloji, hücre biyolojisi gibi alanlarda modern bilimin verileri ışığında bilim adamları tarafından çeşitli yaklaşımlar ortaya konulmuştur. Söz konusu yaklaşımlar ise pek çok bilim adamının açık bir şekilde ifade ettiği bir gerçeğe dikkatleri çekmektedir: tanrı var.

kitpala kalın...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails