10 Mart 2018

big bang ve tanrı,caner taslaman...


Yine bir #canertaslamanhoca kitabını daha yeniden okudum.Böyle bir niyetim hep vardı ama arka arkaya okumayı planlamamıştım ama iyi oldu bence😊 #bigbangvetanrı Big Bang'in keşfinin ardından değişen din felsefelerini anlatıyor.Ilk önce Big Bang teorisi hakkında derince bilimsel bilgi verdikten sonra entropi yasasına geçiyor hoca.Bilmi de felsefesi de bol bir kitap yani.Arkısından pozitivist kaygılarla Big Bang'e karşı oluşturulan alternatif teorileri anlatıyor ve Entropinin de ortaya çıkmasıyla tüm bu karşı çabaların çarasizliğe düşmesinden ve bilmin everenin yaratıldığı sonucunu desteklediğinden bahsediyor.Arkasından Big Bang teorisiyle felsefe tarihinde geçersiz kalan kozmoloji ve kozmogonilerden filozof filozof ilerliyor.Hawking'in bilmi açıklarken kendi felsefi fikirlerini yanıltıcı bir şekilde ortaya koymasından ve bilimsel bir açıklama edasıyla tapmasından bahsedip felsefi bir eleştiri getiriyor hoca.Bilmi ve felsefesi bol çok keyif alınarak okunan bir kitap.



arka kapak:

Big Bang teorisi, felsefe ve dinler açısından hangi sonuçları doğruyor? Tanrı var mı? Tanrı'nın varlığı bilimsel verilerle ve akılcı delillerle ispatlanabilir mi? Evren, bilimsel kanunlar, evrensel tüm oluşumlar, bütün canlılar ve biz; tesadüfen mi oluştur, yoksa bilinçli bir yaratılışın ürünleri miyiz? Bütün bu soruların cevapları, bu kitabın ilgi odağını oluşturmaktadır.
Evren hakkında ne düşündüğümüz gerçekten de önemlidir. Evren hakkındaki görüşümüz, evrenin bir parçası olan kendimiz hakkındaki görüşümüzü de belirlemektedir. Bu kitapta, hem fizik ve astronomi bilimleri, hem felsefe, hem de ilahiyat alanına girilmekte; bütün bu ayrı alanlardaki bilgi birleştirilmekte ve bu alanların arasına örülmüş duvarlara karşı çıkılmaktadır. Yazar bu kitapla, "insancı ilke" tartışmalarına kendi geliştirdiği "Dünya İlkesi" ile katılmaktadır.

Yazarın materyalist felsefeye, Eski Yunan felsefesine, özellikle de Kant'a ve Hawking'e getirdiği orjinal eleştirileri mutlaka okumalısınız. Bu kitapla, hem varlığımızın anlamı ile ilgili sorulara cevaplar bulacak, hem de bilim, felsefe ve ilahiyat alanına giren konularda önemli bir bilgi birikimine sahip olacaksınız.

keyifli okumalar...

2 yorum:

yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts with Thumbnails